img

40% от случаите на рак са свързани с наднормено тегло

/
/
/
1116 Views

Наднорменото тегло не е лошо само за сърцето ви – това също може да повиши риска от развитие на рак. Всъщност, 40% от всички ракови заболявания са свързани с наднормено тегло или затлъстяване, според нов доклад на Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

В изследването изследователите са използвали числата от статистиката на САЩ за рака за 2014 г., за да оценят процентите на разпространение и са използвали данните от 2005 до 2014 г., за да анализират тенденциите. Те открили, че от близо 1,6 милиона ракови заболявания, диагностицирани през 2014 г., около 630 000 от тях са с рак, свързан с наднормено тегло или със затлъстяване.

Международната агенция за изследване на рака (IARC) казва, че 13 ракови заболявания са свързани с наднормено тегло или затлъстяване: рак на хранопровода; рак на гърдата (за жени в менопауза), рак на ректума, рак на ендометриума, рак на жлъчния мехур, стомаха, бъбреците, черния дроб, яйчниците, панкреаса и щитовидната жлеза , менингиома, множествен миелом, рак на кръвните клетки.

Нещо повече, честотата на някои от раковите заболявания, свързани с наднорменото тегло, като щитовидната жлеза, черния дроб, стомаха, панкреаса и бъбреците, се увеличава всяка година.

Това означава, че 4 от всеки 10 ракови заболявания, диагностицирани всяка година, могат да бъдат свързани с наднормено тегло или затлъстяване. И това е проблем, като се има предвид, че 71% от всички възрастни в САЩ могат да бъдат причислени към хората с наднормено тегло или затлъстяване, според CDC.

Точната причина за връзката между затлъстяването и рака не е сигурна. И изследователите не могат да кажат със сигурност дали твърде многото мазнини всъщност причиняват рака. Но има един физиологичен механизъм, който може да играе роля: Изследователите вярват, че прекалено многото допълнителни мазнини предизвикват производството на възпалителни съединения във вашето тяло, което може да създаде условия за развитие на рак. Също така може да се увеличат и нивата на хормона инсулин, което също може да повиши  риска от риск.

Загубата на не повече от 5% от телесното ви тегло може да помогне за намаляване на риска от рак, каза не отдавна г-н Граам Колдиц, председател на работната група на IARC.

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!