img

Защо някои хора се потят повече от други

/
/
/
856 Views

Някои хора се потят повече и по-бързо от други и това най-вече си личи при груповите тренировки и упражнения.

Отговорите, както обикновено, са насочен към фактори като процент телесни мазнини (наличието на повече мазнини, Ви кара да прегреете по-рано) и аеробния фитнес (колкото по-здрав сте, толкова по-малко ще се потите).

Хората с висок относителен  VO2 max (изразено като максималното количество кислород, което мускулите могат да ползват за килограм телесна маса) са склонни да бъдат по-слаби, така че може би размерът на тялото прави разликата.

Проведено е изследване направено с 28 доброволци с различна издръжливост и различен размер на телата, в което са включени поредица от 60 минутни тестове на колоездене с различна интензивност, през което време се измерват процентите на потене и телесната температура.

Разбира се промяната в температура се обяснява на-вече от това колкото топлина те генерират докато въртят педалите за единица телесна маса.

Производството на топлинна енергия възлиза на 50 на сто от променливостта на вътрешната температура и добавянето на процента на мазнините в тялото (които варира от 6,8% до 32,5%).

Това предполага, че двама мъже, които имат едно и също тегло и въртят педалите с едно и също темпо, трябва да загряват с една и съща скорост, дори и единия да е нисък и дебел, а другия висок и слаб. Същото е вярно и за потенето.

Важно е да отбележим, че това не е в противоречие с общата констатация, че по-дебелите хора се потят повече. Но това не е така, заради топлинните свойства на мазнините, просто на по-пълния човек  ще му отнеме повече време и усилия, за да изтегли по-голяма тежест.

По същия начин VO2 max представлява едва 4 на сто от вариацията в процента на потене. Това изглежда нелогично, но отново всичко се свежда до това колко топлина генерирате.

Ако двама души с различно VO2 max направят упражненията, по-здравият ще работи повече и по-бързо, което значи, че ще отдели повече топлина и ще се изпоти повече, но това е само защото ще свърши повече работа.

 

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!