img

Облекчение на болката по време на тренировка

/
/
/
697 Views

10 причини защо изпитвате болка във фитнеса – и какво можете да направите, за да решите проблема

Ако редовно тренирате и също толкова редовно изпитвате болка по време на тренировка, спрете да правите това, което сте правили до сега, и се концентрирайте върху следващите редове:

Не пренебрегвайте болката

Хроничната болка създава сериозни проблеми, които варират от това да скапят настроението ви до това да прецакат цялостното ви здраве. Също така, мога да направя обосновано предположение и прогноза, че ако колената ви болят, когато сте на 28 г., те ще ви болят много по-силно, когато навършите 48 г.

Вместо да се опитвате да превъзмогнете болката, върнете се една крачка назад и обърнете внимание на основната причина за проблема. И въпреки че аз не съм възрастен старомоден човек, вярвайте ми: ако се справите с тези предизвикателства сега, ще извлечете ползи за години напред.

Прочетете тези десет причини, поради които чувствате болка във фитнеса, и научете как по-точно можете да ги оправите.

Вашата загрявка не струва

Ако вашата загрявка се състои само от няколко статични стречинг упражнение и няколко леки повторения на вашето упражнение – да, вашата загрявка не струва.

Тя води до болезнена тренировка, защото чрез нея не успявате да отворите вашите стави и сухожилия, да активирате слабите мускули, да повишите телесната температура и като цяло да подготвите нервната си система да се справи с избутването на много килограми желязо след това по време на тренировката.

Вместо това, опитайте една супер бърза загрявка, изпълнена с упражнения за увеличаване на мобилността и активиране на правилните мускули – така ще се почувствате много по-готови да направите един реален напредък във фитнеса.

Стойката ви е ужасна

Заоблени рамена? Наклонен таз? Прегърбване?

Това си е чиста покана на болката, която тя няма да откаже.

Когато тялото ви има лоша позиция, вие пренатоварвате погрешните мускули и създавате дисбаланс около вашите стави. За да сложите край на болката и да предотвратите бъдещи проблеми, атакувайте вашите проблемни области със серия от разтягания и упражнения за задаване на нова поза на тялото. Със сигурност ще се чувствате по-добре след това.

Подвижността ви е слаба

Не можете да докоснете пръстите на краката си? Не можете да клекнете без петата ви да докосне пода? Не можете да се наведете напред без да паднете?

Това би могло лесно да обясни болката.

Слабите възможности за движение водят до нараняване, тъй като просто не можете да използвате тялото си правилно. Това е нещо като карането на кола с четири гуми с различни диаметри – тя ще се движи напред, но рано или късно ще се прецака.

Работата по повишаване на мобилността на вашите стави и тренирането на тялото да се движи правилно може да стане с динамични разтягания и пълзящи упражнения.

Дишането ви е лошо

Поемете дълбоко въздух и издишайте.

Сега го направете отново.

Издигнаха ли се рамената и гърдите ви при вдишването? Ако е така, това означава, че дишате с гърдите си, което води до един куп проблеми. Например, повдигането на горната част на тялото при всяко вдишване води до прекомерна активация на врата и раменете.

Вместо това, трябва да се научите да дишате през носа и диафрагмата си (така нареченото дишане от корема). То дори облекчава прасците и бедрата, защото всеки дъх всъщност освобождава тазовото дъно и стабилизира бедрата, което намалява болките в гърба и релаксира долната част на тялото.

Вдигате твърде тежко

Нека да вмъкна този предговор: Смятам, че повечето хора могат да прескочат лимитите си, когато става въпрос за фитнес.

Но ако си имате работа с хронична болка и контузии, може би причината се крие в това, че вдигате твърде тежко в залата. Когато прекалите с размера на тренировката си, намалявате драстично възможността си за възстановяване на вашите мускули… да не говорим за прекомерното появяване на контузии в следствие на разкъсване и износване.

Уверете се, че в седмичната си програма имате поне един изцяло почивен ден, а в останалите трябва да вмъкнете някои леки и възстановителни упражнения във всяка тренировка. Също така, освен ако не сте елитен професионален спортист, бих ви препоръчал да избягвате тренировката в два поредни дни.

Използвате грешните упражнения

Мразя да гледам как някои фитнес треньори смятат, че даден вид упражнение е универсалното упражнение и то трябва да се използва от всички трениращи. Тренирането със собствено тегло е единственият начин! Трябва да се тренира само с тежести! Ще чуете и двете изречения от различни „Специалисти“.

Но истината е в индивидуалната програма, съобразена със специфичните особености на тялото и неговите проблеми.

Трябва да правите правилните упражнения за вашия тип на тялото. Ако имате пари, намерете си интелигентен личен треньор, който да анализира вашите ограничения за движение – ако има такива – и да предпише правилните упражнения за вас.

Не спирате при наличие на болка

Не ме интересува какво ви казват онези тъпи реклами и дървени философи: болката НЕ е знак за храброст. Тя е знак за глупост.

Ако изпитвате болка, СПРЕТЕ.

Няма да ви се плащат милиони, за да играете със счупен крак, така че няма нужда да причинявате това на тялото си. Живейте, за да се борите още един ден. Още по-лошо, след като направите контузия, веднага увеличавате шансовете да имате и друга травма – или на същото място, или някъде другаде, където е трябвало да компенсира.

Дайте си почивка, правете по някои аеробно упражнение и се върнете, след като сте готови на 100%.

Вашата техника не става

Дори и да имате добра подвижност на тялото и страхотна стойка, все още можете да прецакате изпълнението на вашето упражнение.

Снимайте се докато правите някои базови упражнения и дайте на някой експерт да погледне. Съвсем малко откъсване от правилното изпълнение на упражнението може да бъде разликата между контузия и личен рекорд.

Вашето хранене е ужасно

„Чакай, това, което ям, може да е причина за болка във фитнеса?“

Да, откачено нали? Хроничното възпаление е свързано с проблеми като рак, диабет, инсулт и хронични заболявания. Възпалението е източник на болка.

Затова трябва да избягвате храните, които водят до възпаление. Това са тези храни, напълнени с изкуствени съставки, рафинирани захари, преработени въглехидрати и добавки. Вместо това, яжте качествена храна и получавайте необходимите мазнини от здравословни източници, като например от яйца, месо и риба.

Бразилски изследователи, например, са установили, че рибеното масло заедно с маслиновото масло може да помогне за облекчаване на артрит. Изследователи от Университета на Питсбърг са отишли още по-далеч и са открили, че рибеното масло е една добра алтернатива на нестероидните противовъзпалителни средства при намаляване на болки в ставите.

Не разнообразявате тренировката си

Дори и да се отличавате с умения в само един спорт, винаги е добре да го сменим. Защо? Защото така ще дадете на ума и тялото си почивка от всичко свързано с този спорт, с цялата специализация и прекалено употреба (която, да, може да доведе до хронични болки и контузии).

Ако се боксирате, започнете да играете футбол; ако вдигате тежести, отидете на туризъм в планината; ако тичате, поиграйте малко тенис. Ще видите как ще започнете да се представяте по-добре в основния си спорт в резултат на това.

Източник: askmen.com

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!