img

10 убийствени тактики за преговаряне

/
/
/
828 Views

10 убийствени тактики за преговаряне, които можете да използвате във всяка ситуация

Преговорите не са за това да успееш да манипулираш отсрещната страна, не са и за „всичко или нищо“ манталитета, не е за това да си изпросиш по-голяма заплата или за това да се стигне до някаква средна точка, от която да не са доволни и двете страни.

Става въпрос за психология – за оптимизъм, дипломация, взаимоотношения и слушане – и за това да получиш онова, което смяташ, че заслужаваш, докато в същото време уважаваш другата страна достатъчно, за да направиш тези свои изисквания ясни.

Нека да разгледаме някои съвети от решаващо значение за водене на преговори, които можете да използвате навсякъде от спалнята до заседателната зала.

Бъдете дипломатични

Винаги се придържайте към високо ниво на дипломация, професионализъм и разбиране на другата страна. Преговорите трябва да бъдат водени така, че да се удовлетворят интересите и на двете страни. И ако искате да достигнете до най-високо ниво на дипломация, просто вземете със себе си малко понички (всеки обича понички).

Подготовката е ключът

Investopedia препоръчва да се отдели достатъчно време на предварителна работа, така че да можете да дойдете на масата възможно най-ефективни. Попитайте себе си: Какво искам да постигна по време на процеса? Кои са тезите, които се чувствам удобно да защитавам. На следващо място, трябва да определите какви са вашите очаквания – минимални и максимални. И накрая, винаги трябва да имате списък от причини, поради които вашето предложение е в полза на опозицията – това ще направи много по-лесно достигането до сделката, която ви удовлетворява, но и която отговаря на изискванията на отсрещната страна.

Направете проучване

Предприемачите съветват да направите кратко проучване за човек, с когото ще водите преговорите, както и за неговото отношение към въпроса, който ще разглеждате, за да можете да се възползвате от силните и слабите му страни. Въоръжете се със знание. Може да ви се отдаде възможност да го покажете и да принудите противникът си да започне да се съмнява дори в своята правота.

Резултатите пред емоциите

Какво създава най-добри дългосрочни резултати и за двете страни? Не е това как вашите нужди ви карат да се чувствате (т.е. емоционалният аспект) – това са фактите за играта и стойността на залога (т.е. логичният аспект). Оставете настрана личния характер на преговорите и ще създадете атмосфера, по-благоприятна и за двете страни.

Обърнете внимание на езика на тялото

Разбирането на езика на тялото е от ключово значение на почти всеки аспект от нашия офлайн живот; това важи с пълна сила и когато става въпрос за преговори. Обърнете внимание на езика на тялото в хода на процеса, за да можете да оцените въздействието на аргументите си. Положителният език на тялото включва кимане на глава, директен контакт с очите и т.н. Отрицателните знаци включват липса на контакт с очите, скръствате на ръцете пред гърдите или някакви кратки отрицателни микроемоции (кратки показани емоции с продължителност една част от секундата).

Бъдете добри слушатели

Всъщност, не бъдете просто един добър слушател. Бъдете най-добрият слушател. Наистина въвлечете себе си в нуждите на другия, стига да не застрашавате собствената си позиция. Задавайте въпроси, след това спрете и просто слушайте, позволете на другите да изразят своите опасения. Колкото повече знаете за тяхната страна на историята, толкова повече можете да използвате тези техни опасения и да ги използвате, за да постигнете предварително зададените въпроси.

Направете всяка сделка печеливша и за двете страни

Експертите обясняват, че ясното разбиране на приоритетите на другия е от точно толкова критично значение, колкото и разбирането на собствените си интереси. Можете да достигнете до страхотни решения като решите да удовлетворите някои от приоритетите на другата страна в спора по начин, който няма да отслаби цялостната ви позиция. Ако всичко, от което трябва да се откажете, са малки неща в замяна на големи неща, значи правите нещата по правилния начин.

Бизнес консултантът, автор и главен изпълнителен директор Мари Елън Триби отива една стъпка по-далеч: „Ако другият човек се чувства измамен, има голяма вероятност да се върне, за да те ухапе. Той може да не изпълни своята част от сделката. Може да откаже да прави бизнес с теб за в бъдеще. Може да започне да говори разни неща за теб пред други хора, с които имате намерение да преговаряте.“

Никога няма да получите това, което не си поискате

Още един страхотен съвет от Мари Елън Триби: Никога няма да получиш това, което не си поискаш. Тъй като първата оферта е обикновено отправна точка и всички следващи оферти се съставят от нея, направете я още по-реалистична. Няма да обидите другата страна (всъщност, в някои части на света, се счита за неуважително да не преговаряш!). Вместо това, ще поставите основите на успеха. Ключът? Оптимизъм, високи цели и очакване на големи резултати.

Оферта в писмен вид

Освен ако не се разбирате кой кога да чисти апартамента със съквартиранта си или не се разделяте с приятелката си, офертите трябва да бъдат в писмен вид и да обхващат всички аспекти на сделката, за да се защитят и двете страни.

Никога не горете мостове

Не всички преговори протичат по мед и масло. Но това не означава, че няма да имате възможност за бъдещи преговори. Връзките, бизнес практиките и почти всичко друго на тази планета са в постоянен процес на еволюция и това означава, че в даден момент ще можете да получите втори шанс. Така че, когато сте ядосани и искате да изгорите всички мостове зад себе си, поемете си дълбоко въздух и запазете дипломатичния тон. Има значение.

Източник: askmen.com

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!