img

Ето защо търсещите работа трябва да станат доброволци

/
/
/
705 Views

3 причини защо доброволческият труд може да ви помогне да намерите мечтата си работа

Проучванията показват, че доброволчеството е добре не само за вашата общност, но и за вашето здраве. Но знаете ли, че точно както стажанството може да ви помогне да си намерите работа, така и доброволческият труд също ще даде значителен тласък на вашата кариера?

Според американската Корпорация за национално и общностни услуги, хората, които са вършели доброволно работа без заплащане, увеличават шансовете си за намиране на работа със 27% и лесно да се види защо това е така. Независимо дали искате да научите нови умения или да се срещнете с нови хора, доброволческият труд предлага много неща в замяна, които ви позволяват да си намерите работата, за която си мечтаете от много време. Ето кои са най-важните от многобройните ползи:

Полза 1: Можете да разгледате нова област

Много от нас се сблъскват с моменти, когато чувстваме, че е време да се направи промяна в нашата кариера. Може би искате да се въвлечете в изцяло нова професия или може би искате да научите повече за определена социална кауза или искате да станете част от една организация, която се справя успешно с неотложни въпроси. Каквато и да е причината, доброволческият труд ви позволява да изследвате нови възможности без да правите драматичната промяна на незабавното намиране на нова работа. Чрез намирането на организации с мисии, които са и във вашето сърце, като определите ясна времева рамка за проучване и търсене на роли, които отговарят на това, което искате да научите и опитате (ще се задълбаем повече в тази тема по-долу), можете да получите знание от първа ръка за това, което ще ви се случи, ако наистина се решите на голямата стъпка – смяна на работното място.

Полза 2: Изграждате мрежа от контакти

Вдигнете ръка, ако мразите онези събития за изграждане на контакти! Е, добре дошли в клуба. И аз не ги харесвам много, въпреки че наскоро разбрах, че много от хората, които познавам, са доброволци. Ако обичате да се срещате с единомислещи хора, какъв по-добър начин, отколкото да се събираш с тях за кауза, за която ти пука, или заради цел, която споделяш с тях? Докосването до доброволческите възможности, които имат социални компоненти или насърчават работата в мрежа между доброволци, ще ви позволи да се срещнете с много прекрасни хора, които иначе нямаше да познавате.

Полза 3: Можете да изградите нови умения (или да заздравите стари такива)

Без значение къде се намирате в кариерното си развитие – търсите си нова работа или искате да пораснете в йерархията на тази, на която сте в момента – поддържането на свежи и модерни умения в крак с иновациите е от решаващо значение. Разбира се, можете да се запишете в някой курс и да посещавате конференции, но доброволческата дейност в някоя компания или организация ви позволява да пробвате уменията си на практика веднага. А ако в тази компания има възможност в даден момент да ви наемат, доброволческата дейност е солидна стратегия за намиране на работа.

Но дори и с всички тези ползи, не всички възможности за доброволчество са създадени равни. Ето как можете да намерите една възможност, която е точно за вас, независимо дали искате да си намерите работа за лятото или търсите нещо по-трайно.

Съвет 1: Разберете какво искате да дадете и какво да получите

Няма нищо лошо в алтруизма и желанието да дадеш всичко от себе си за кауза, която обичаш, но е по-вероятно да се занимавате с доброволчески труд с ясна цел. Трябва да изясните пред себе си какво искате и какво очаквате от това изживяване. Например, ако знаете, че вашата цел е да засилите своите маркетингови умения, докато подкрепяте правата на животните, ще трябва да имате предвид това при разглеждането на възможностите за доброволчески труд. Ако се срещате с дадена организация, не забравяйте да зададете въпросите си за това каква работа ще извършвате и как ще можете да използвате някои определени умения. Въпреки че това може да изглежда нахално, истината е, че управлението на доброволци е трудна задача за много организации, така че колкото по-ясно е от какво имате нужда и какво искате да дадете и да получите, толкова по-лесно ще бъде да получите страхотна възможност. Това също така гарантира, че ще използвате времето си по най-добрия начин.

Съвет 2: Знайте колко време можете да отделите

Това е проблем, който съм забелязал при много хора, които скачат на доброволческа дейност – те се ангажират лесно, но след това също толкова лесно прегарят. Имайте предвид другите си задължения и колко време реалистично бихте дали на организацията. Искате ли нещо в дългосрочен план (да кажем три, шест или 12 месеца) или нещо само за няколко седмици. Срещи лице в лице или предпочитате всичко да става виртуално. Събота и неделя или през седмицата след работа? Изясняването на тези фактори ще направи много по-лесно намирането на подходящата инициатива. Например, ако сте наясно, че доброволческата дейност от дома е най-подходяща за вас, да се кандидатирате за социален ментор не е реалистично.

Съвет 3: Разберете какво (и кой) седи в света отвън

Споменете доброволчество и повечето хора предполагат, че става въпрос само за работа в кухни за бедни и четене на деца. Макар че тези неща са наистина важни за нестопанския сектор и за благосъстоянието на обществото като цяло, възможностите за доброволчество за невероятно разнообразни. Искате да засилите уменията си за финансово управление. Помислете за присъединяването към борда на директорите на организация с нестопанска цел. Станете бизнес ментор, който обучава начинаещи предприемачи. Искате да станете по-добър в писането и редактирането? Има хиляди организации с идеална цел, които търсят начинаещи автори и редактори.

Има толкова много места, от които можете да започнете. Има специално сайтове за целта, които предлагат структурирани и неструктурирани възможности за прочуване. Помислете за организации, които харесвате или на които сте дарявали пари. Още по-добре е да се свържете с някой, който вече е минал по този път. Защо се е занимавал с доброволчески труд? Как е открил своята възможност? Какво прави той?

За да дадете старт на вашето планиране, задайте си следните въпроси:

  • Защо искам да работя като доброволец?
  • Какво се надявам да получа?
  • Какво представлява моята програма за всеки ден? Колко време реално мога да отдам на доброволческата дейност? Как може да изглежда моят график като доброволец?
  • Кой друг се занимава с това и дали ще сподели своя опит?
  • Как да съм сигурен, че ще уча и израствам покрай доброволчеството?

Източник: askmen

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!