img

Шефове-психопати

/
/
/
911 Views

Как да разбереш дали шефът ти е психопат

Психопатите са навсякъде. Това е призната медицинска статистика – 1% от общото население на земята е съставено от психопати.

Не е чудно, че ние сме толкова болезнено заобиколени от такива. Това е психично разстройство, което е едновременно притеснително и загадъчно – макар и лекарите да работят по въпроса за откриването на такива и опасностите от синдрома, ние не знаем какво точно се случва в съзнанието им.

Психопатите по своето естество са хора, които се опитват да ни подвеждат, слагат маска на лицето си, напълно различна от това, което се крие под нея. И в нашата природа е заложено желанието да ги разкрием. Много често хората си мислят „може би и аз съм психопат…“

Ако си мислите, че сте психопат, най-вероятно не сте такъв, защото това е съпричастна реакция – нещо, на което психопатите са неспособни. Психопатите са определяни от техните способности за манипулация, липса на емпатия и разкаяние, хронична раздразнителност и много други отрицателни черти.

Пол Бабяк, лекар, промишлен психолог и автор на книгата „Змии в костюми: Когато психопатите отидат на работа“ подчертава, че „вие виждате повърхността на маската, която те искат да видите, и не можете да видите какво се крие под нея, освен ако не знаете за какво да гледате.“

Видовете психопати, които могат да седят до вас

Експертът по психопатите Бабяк казва, че макар и психопатите във филмите и медиите винаги да са престъпници – ужасяващи престъпници и умопомрачителни серийни убийци – има втори тип психопати, които живеят сред нас: успешните психопати. „Те успяват да си намерят работа, злоупотребяват с персонала и го демобилизират, сеейки хаос върху производството. Аз лично съм интервюирал много жертви, чиито истории са пълни с емоционални, психически и финансови злоупотреби. Вредата, причинена от психопати, върху техните семейства и колеги е поразителна… и тъжна“, казва Бабяк. „За съжаление, медийното изобразяване на психопатите като серийни убийци и тежки престъпници е направило много за заблуждаването на обществото в мисленето, че можете да ги забележите от километри и всички те са в затвора – това просто не е така.“

Ако статистиката сочи, че 1% от населението е съставено от психопати и това ви притеснява, Бабяк е открил по-тревожна статистика – 3,9% от кандидатите за мениджърски позиции са психопати.

Защо тогава психопатите са четири пъти по-вероятно да бъдат открити в управлението? „Корпоративните психопати са мотивирани от нуждата от тръпка, желанието да играят ментални игри с хората и свойството им да не спират, докато не спечелят на всяка цена“, казва Бабяк.

Корпоративните психопати се движат нагоре по стълбата в кариерното развитие, защото те са много умели в представянето пред останалите на качествата, необходими за един голям лидер.

Как да откриете дали шефът ви е психопат

Има голяма разлика между лош шеф и истински психопат. Босовете могат да бъдат категоризирани в три вида, според Бабяк.

1. Иделният шеф: „Това е шефът, за когото всички си мечтаят, и, ако имаме късмет, може да имаме един или двама такива през живота си“, казва Бабяк.

2. Неквалификациран шеф: „Това са тези, които са добри хора, но просто никога не са получили необходимото обучение за ефективно управление на хора“, добавя Бабяк. Това са най-срещаните.

3. Шеф-психопат: „Шефът-психопат е този, който се държи гадно с вас, за да получи каквото иска, готов е да ви намушка в гръб, лъже ви в лицето, краде суперлативите за вашата работа и обвинява вас за собствените си грешки“, отбелязва Бабяк.

„Компания, която наема на работа психопат, е почти винаги много развълнувана и ентусиазирана, когато той за първи път започне работа, защото се представя като спасител или рицар в блестящи доспехи – готов, желаещ и способен да спаси компанията от ръба на бедствие“, казва Бабяк. „Все пак е много трудно да се види реалния човек, след като вече е сложил маската си.“ С течение на времето, понякога в рамките на период от само няколко месеца, те ще започнат да:

1. Злоупотребяват с доверието на колегите

2. Да игнорират правилата, които другите спазват

3. Да поемат ненужни рискове, които могат да повлияят отрицателно на печалбите, морала и вероятно на доброто име на компанията.

4. Да подкопаят корпоративната култура на откритост и доверие, което води до разпадане на работата в екип.

Какво ако шефът ви е психопат?

След като психопатът вече се е издигнал в йерархията и е в позицията на управленец, Бабяк обяснява, че той ще ви подмами да угаждате на всяко негово желание – в някаква степен ще си мислите, че той е идеалният шеф, ще искате да ви харесва.

Талантливият психопат ще:

1. Ви накара да вярвате на лъжите му.

2. Ви накара да му позволите да печели похвалите за вашата работа

3. Ви накара да приемате вината за неща, за които не сте виновен

4. Ви изхвърли от компанията. Бабяк обяснява, че това се случва само когато няма никаква полза вече от вас или започвате да се превръщате в заплаха.

Мислите, че сте идентифицирали психопат по време на работа. Ето как можете да се справите с него…

За съжаление – но не и за изненада – може да бъде много трудно да се работи с психопат. „Управлението на психопат е почти невъзможно“, твърди Бабяк. „Те имат свой собствен дневен ред и той никога не включва помагане на компанията да постигне своите цели.“ Има стъпки, които можете да предприемете, за да си направите добра услуга. Ето какви са съветите на Бабяк:

1. Документирайте поведението им: „Ако трябва да ръководите психопати, тогава ще трябва да използвате всички налични технологични и системни ресурси, за да документирате тяхното представяне на работното място, и да действате бързо и решително, за да се справите с тях.“

2. Етикирането им като психопати ще ви накара да изглеждате като луд: „Не забравяйте, че не е незаконно да бъдеш психопат, така че да казваш на останалите служители, че някой е такъв няма да ви помогне и в действителност ще ви направи да изглеждате като луд.“

3. Фактите са вашият приятел: „Трябва да се придържате към фактите. Можете да изгоните тези хора само с твърди доказателства за лошото им представяне и тактиките за злоупотреба.“

4. Бъдете наясно с общата за психопатите техника: „Една обща техника, която те използват, е да се срещнат с един от колегите си насаме и да им кажат нещо уж поверително, оставяйки у човека впечатлението, че вие говорите лошо за него (или нещо по-лошо). Вашият колега се хваща на въдицата на психопата и започва да ви отбягва и да не ви дава информация и други ресурси, които са ви необходими, за да си вършите работата ефективно. Понякога психопатите ще правят същите неща и с вас“, обяснява Бабяк. „Така вече ще имате двама работници, които досега са били заедно и са се подкрепяли един друг, но вече не си говорят и се оплакват от действията на другия. Целта на психопатите е да представят пред вас колко лош служител е всеки един от останалите.“

Колкото и трудна – и ужасяваща – да е перспективата за работа с психопат, има уроци, които бихме могли да научим, от начина, по който те използват естествения си чар, за да си проправят път към такива властни позиции. „Психопатите превъзхождат останалите хора в изграждането на лични отношение с почти всеки, с когото се срещнат, и могат да правя отлични презентации, които печелят хората на тяхната страна“, твърди специалистът.

Разбира се, не всеки шеф е психопат. Но има шанс от 1 към 25 вашият да е именно такъв.

Източник: askmen.com

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!