img

Съвети за здравословен сън

/
/
/
956 Views

7 съвета как да „хакнем“ съня си и да се събудим като нов човек

Качественият сън е една от най-важните променливи, за да подобрим мозъчната функция, дълголетие и производителност във всички аспекти на живота. Всички ние знаем това, но има наистина много хора, които имат проблем с достигането до качествен сън. Ако се борите за достатъчна почивка, ето ви 9 начина, с които да „хакнете“ съня си и той наистина да ви освежи.

Запълнете вечерята си с мазнини

Мазнините са гориво с продължително изгаряне за вашия ум и тяло. Животинските мазнини са добър избор, но допълнителното концентриране върху средноверижните триглицериди е моят личен фаворит. Средноверижните триглицериди помагат също така да се изгарят мазнините докато спите.

Заредете се с протеини

Нашите тела използват протеините за мускулно възстановяване и имунната функция. Възстановянето на мускулите се извършва през нощта по време на дълбок сън, така че трябва да се уверите, че тялото ви има всички всички необходими суровини за през нощта, така че да лекува проблемите в тялото и да изгражда нова тъкан. Проблемът е, че повечето форми на протеин не се усвояват добре преди лягане. Много от протеините на прах и дори повечето източници на животински мазнини се нуждаят от много работа за храносмилане и могат да ви оставят с усещане за тежест през нощта.

Твърде многото протеин може да повдигне химикала за бдителността в мозъка, наречен орексин, който може да наруши съня ви, така че трябва да внимавате и от този аспект.

Намалете светлината

За поне половин час преди лягане, опитайте се за избегнете ярките светлини. Не гледайте вашия телевизор, таблет или телефон, освен ако не сте ги затъмнили. Дори пет минути на бяла светлина от екран спира производството на мелатонин за четири часа и може да развали качеството на съня, така че е най-добре да избегнете гледането на каквито и да е екрани през вечерта.

Не тренирайте преди лягане

Не трябва да правите физически упражнения в продължение на най-малко два часа преди лягане, освен ако не става въпрос за възстановителна йога или дихателни упражнения. Упражненията иначе са силно тонизиращи и повдигат нивата на кортизол, което пречи на съня.

Не пийте кафе след обяд

Кафето има невероятно въздействие върху ума ви, правейки го по-продуктивен и с по-добро представяне. Въпреки това, трябва да оставите ума си да почива вечерта след неговото силно представяне през деня. В общи линии, не трябва да пиете кафе след 14:00 или най-малко осем часа преди лягане.

Легнете си преди „втория полет“

Има един времеви прозорец от 22:45 до 23:00, в който тялото по естествен път се уморява. Този прозорец се измества малко в зависимост от сезона. Ако не си легнете тогава и решите да останете буден, ще получите задвижван от кортизола „втори полет“, който може да ви държи буден до 02:00. Освен това, ще получите по-добър сън, ако си легнете преди 23:00, и ще се събудите по-отпочинал, отколкото ако получите същото количество сън, но започнало от по-късно.

Свалете стреса

Може би най-честата причина, поради която хората се оплакват, че не могат да заспят, е, че не знаят как да изчистят ума си и да спрат да се притесняват. Дихателните упражнения могат да помогнат на мозъка ви да се изключи и възстанови, подготвяйки се за още един ден на силно представяне.

Не позволявайте на лошото качество на съня да развали живота ви. Като се възползвате от тези съвети, би трябвало да успеете да спите достатъчно време, че да можете да се чувствате перфектно на сутринта.

Източник: askmen.com

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!