img

ИЗВЪНРЕДНИТЕ ЧАСОВЕ ПОВИШАВАТ РИСКА ОТ ИНСУЛТ

/
/
/
767 Views

Ако работите извънредно, това ще ви убие, буквално

Защо това е важно?

Защото всички се опитваме да напреднем, но това може да ни убие.

Дългата история, казана накратко

Огромен анализ на няколко изследвания установи, че лицата, които работят 55 или повече часа седмично са с повишен риск от сърдечни заболявания и инсулт. Проучванията са донякъде ограничени, поради объркващи променливи, но все пак са шокиращи.

Дългата история

Всеки иска да открие предимство на работното място, за да се движи нагоре в йерархията и да направи малко повече пари. В много кариери, това се случва с повече работа – повече часове от човека до вас, за да изглеждате по-добре. Според нов анализ на множество проучвания, обхващащи над 600,000 души, обаче, това може да не си струва. Работенето по повече от 55 часа седмично, повишава риска от сърдечни заболявания с 13%, а риска от инсулт с цели 33%.

Сърдечно-съдовите заболявания, отдавна се свързват с полагането на извънреден труд. Това, което изненадало учените в този анализ било повишеният риск от инсулт. При прегледа на около 25 проучвания, учените се опитват да контролират физическите променливи: неща като възраст, раса, тегло, тютюнопушене, консумация на алкохол и т.н. Това подсилва резултатите, но анализът все още е далеч от перфектен. Първо, работните часове са отчитани само веднъж, както и факта, че това е самостоятелно оценен отваря вратата за селективни ефекти. Изследователите също не са били в състояние да отчетат неща, като вида на извършената работа, стрес, нивата на съня, и т.н., които е известно, че също засягат здравето на сърцето и кръвоносните съдове.

И все пак, дори и връзката между дългите часови и инсулта да не е достатъчно убедителна, колкото показват резултатите, това все пак е безспорна корелация. Това също е мъчително за едно трудолюбиво общество, в което не-селскостопанските работници работят средно по 42,5 часа седмично. Това е добре, но анкетата на Галъп открива, че 40% от работниците на пълен работен ден са със средно 50-часова работна седмица.

Ще има нужда от друго проучване, което да контролира всички променливи, за да подсигури връзката между работните часове и сърдечно-съдовите заболявания и инсулта. Това не означава, че такава връзка не съществува, а фактът, че работните часове са едно от малкото обстоятелства, които хората наистина могат да контролират, прави нещата още по-отчайващи.

„Продължителността на работният ден е човешко решение. Като цяло, ако дългите работни часове представляват опасност за здравето, трябва да е възможно да ги променим, което не винаги става с другите фактори в работната среда,“ пише д-р Урбан Джанлерт.

Станете цар на дискусията

Задайте Големият въпрос: Какво кара някои хора да работят, буквално до смърт?

Кажете нещо смущаващо: Никакво увеличение на заплатата или издигане в кариерата, не си струват сърдечният удар или инсулта.

Кажете този факт: През юни, президента Обама вдигна прага за заплащането на извънредното време до $50,660, което означава, че на повече от 5 милиона души, най-малкото ще им бъде платено за допълнителните, обуславящи инсулт часове, в които работят.

Източник: askmen.com

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!