img

Как да останеш мотивиран на работа?

/
/
/
728 Views

8 начина да останеш мотивиран на работа

Личната мотивация е ключът за поддържане на почти всички аспекти на живота в добро състояние. Ако не сме мотивирани, ще бъде по-вероятно да бъдем по-малко продуктивни и да се справяме зле със задачите си.

Една област в живота, в която много от нас имат проблеми с мотивацията, е работното място. Като се има предвид, че повечето от нас прекарват повече от 50% от времето си на работното място, лесно е да се разбере защо понякога може да ни липсва мотивация. И все пак – има много начини да си създадем по-позитивна среда за себе си и да станем по-мотивирани в нашата професия. Ето как:

Изградете лични взаимоотношения

Много кариерни експерти смятат, че да станеш приятел с колегите си е един от най-добрите начини да останеш мотивиран на работа и сигурно бихте се съгласили с тях. Миналото и плановете за бъдещето на колегите може да ви накарат да се мотивирате и да ви дадат нужния импулс за работа. Да бъдеш около съмишленици е това, което ще ви помогне да останете мотивирани по време на работа.

Упражнения преди работа

Ако искате да започнете всеки работен ден пълен с енергия и готов да убиете всеки, който ви препречи пътя, правете някакъв вид упражнения всяка сутрин. Дали това ще бъде тичане, посещение на фитнеса или йога, просто се движете. Според клиниката Майо, физическите упражнения сутрин карат цялата ви сърдечно-съдова система да работи по-ефективно и увеличават вашата енергия за целия ден. Когато стигнете до работа, ще бъдете напълно буден и в много по-добро състояние, отколкото ако се събудите 30 минути преди началото на работния ден и се появите на вратата с полузатворени очи.

Правете си всеки ден списък със задачи

Първото нещо, което трябва да правите, когато влезете в офиса, е да напишете своя списък със задачи за целия ден. Когато физически запишете целите си за деня, ще бъдете много по-мотивирани да ги постигнете и ще бъдете удовлетворени, когато си тръгнете вечерта с изпълнен или дори преизпълнен списък със задачи. Списък ще ви накара да се чувствате по-отговорни, защото всеки път, когато правите такъв списък, давате дума пред себе си, че ще се справите със задачите. Когато започнете да изоставате с работата, наличието на списък със задачи ще ви мотивира да работите по-усилено, за да си тръгнете от работа доволен от свършеното.

Поставете си цели и постижения

Въпреки че поставянето на краткосрочни цели е важно, поставянето на дългосрочни цели и постижения, до които искате да достигнете, е много по-важно за мотивацията по време на работа. Да имаш посока, в която да вървиш, прави работата ви нещо, което да си заслужава. Намерете своя път в кариерата си. Разберете как изглежда мечтаната работа в съзнанието ви и направете всичко възможно след време да изглежда точно по този начин и в действителността. Всеки един ден на здрава работа ще ви отведе една стъпка по-близо до осъществяването на тази мечта. Също така, не забравяйте да си поставяте и по-малки цели, за да измервате успеха си по протежението на пътя.

Организирайте чести срещи с вашия ръководител

Когато се опитвате да израснете в кариерната йерархия, важно е постоянно да получавате обратна информация от тези, които ви управляват. Трябва да говорите с прекия си началник и да помолите за лични срещи най-малко два пъти месечно, дори и ако те са просто обикновено нещо като неформален обяд. Всеки път ще си тръгвате от тези срещи мотивирани и вдъхновени.

Намерете си ментор

Когато преследвате мечтите си, важно е да имате ментор. Страхотно е да имате опитен човек до вас, защото той вече е изпитал всички страхове и съмнения, които сигурно имате сега, и знае как могат да се преодолеят. Опитайте се да си намерите някой, който или вече има мечтаната от вас работа или е с много добри познания за вашата индустрия. Дори не е толкова важно менторът ви да е от организацията, в която в момента работите; може да бъде даже по-добре, ако не е от нея.

Живейте балансиран живот

Ако се забавлявате, когато не сте на работа, по-вероятно е да бъдете щастлив, когато сте на работа. Това е много проста концепция, която много от нас забравят понякога. Радвайте се на живота, когато не работите. Не се пренатоварвайте; живейте балансиран живот. Когато работите прекалено много или забравяте да се забавлявате в извънработното време, правите много лоша услуга на вашето здраве и мотивация и това със сигурност ще се отрази на продуктивността ви.

Празнувайте успехите си

Според Саймън Рейнолдс, автор на „Защо хората не успяват“, хората прекалено много се вторачват върху задачите, които не са завършили или в които не се справят добре. Акцентът върху негативността може да се окаже фатален за мотивацията. Въпреки че е важно да признаваме неуспехите си, за да можем да се учим от тях, трябва да отпразнуваме нещата, в които се справяме добре. Дори и да се намирате в тежък период на работното място, празнувайте победите, независимо колко малки и незначими са те, и ще намерите нужната мотивация, за да минете през трудностите.

Източник: askmen.com

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!