img

Как Да Се Подготвим Психически За Всичко

/
/
/
788 Views

„Не можете да контролирате живота, но можете да се настроите според него.“

Живота не знае, че съществува. Ние сме неговото въплъщение, а в резултат на това, само ние имаме контрол. Неочакваното се случва. Някой наш близък е починал, уволнили са ни, катастрофирали сме. Въпреки, че тези събития са проблеми сами по себе си, ние винаги сме печално неподготвени за тях. Но има начини да облекчим неочакваното, за да го направим по-поносимо.

Смешно е как в ретроспекция винаги има хиляди различни начини, за да се избегне неочакваното. Погледнете една катастрофа. Може да бяхте изчакали малко, за да отговорите на съобщението, да се движихте малко по-бавно, или по-бързо, или на малко по-голяма разстояние, или да не сте си пълнили лицето с китайска храна, докато сте сменяли ризи и крещите на майка си в проливният дъжд. Или може другият шофьор да е бил виновен.

В този случай, резултатът е един и същ: колата е смачкана. Въпросът е: Как ще реагирате?

Е, това зависи от едно единствено нещо – подготовката. Колкото по-подготвени сте, толкова по-гъвкави можете да бъдете в реакцията си.

Първата част от това е външна и до голяма степен е свързана с пари. Неочакваното винаги е с тенденцията да ви смачка финансово, но колкото по-голяма подкрепа имате, толкова по-малко ще заболи. Без спестявания, адаптацията към разходите на една катастрофа ще е далеч по-трудна. Свързана е и с щети, кола под наем, ремонти и разходи за застраховка. Без помощ, тези разходи могат да се натрупат.

Външната/паричната част от подготовката постига гъвкавост, просто като бъдем превантивни, наличието на каквато и да е сума спестявания ще облекчи болката от това да сме повалени от бедствие. Здравното осигуряване, застраховките на автомобили, план за пенсиониране и правилни разчети на финансите, всички те попадат под този чадър. Всеки човек, който се е застраховал по подходящият начин, може да ви каже, че разходите си струват ползите.

Другата част от подготовката е изцяло вътрешна и е изцяло свързана с начина ви на мислене. Не можете да контролирате живота, но можете да се приспособите към него. Например, изливането на гнева ви върху други шофьори, когато трафика ви забавя с един час, ще бъде поне стресиращо, а в най-лошият случай някой ще пострада. Ако вместо това сте спокойни, вие ще можете да вземете по-бързи решения и ще е по-малко вероятно да внесете емоционален багаж на важни срещи.

Един добре обмислен подход към живота, може да направи повечето лични събития по-малко стресиращи и ще намали всякакви трайни последствия. Преминаването през раздяла, естествено включва доста противоречиви чувства, но пътят към нормалността ще бъде по-лесен, когато човек спре да живее в миналото. Ако не сте в състояние да пуснете лошите чувства, това може да доведе до някои сериозни психични проблеми и невъзможност да видите нещата ясно. Не казваме, че емоциите трябва да се избягват, а че управлението им ще доведе до по-голяма гъвкавост на личната реакция, която трябва да спомогне за облекчаване на шамара в лицето, който живота току-що ви е поднесъл.

Всичко изброено важи и за неочакваните, но положителни събития. Да се ожените, да имате деца, получаването на това невероятно повишение или мечтана работа: Всички тези моменти изискват някакво ниво на подготовка, от типа на споменатите по-горе. Спечелването от лотарията е нещо феноменално за всеки, но малкото финанси и тенденцията за загуба на контрол може да доведат до катастрофални резултати, погледнете истинската история на всеки един спечелил от лотарията.

Разбира се винаги има крайности. Събития, толкова неочаквани, че нито външната, нито вътрешната подготовка биха помогнали, поне в краткосрочен план. В такива моменти има два начина за реакция.

Ако е отрицателна, време е да преглътнете гордостта си и да потърсите професионална помощ. Ако е позитивна, крайно време е да отидете на почивката, която сте искали.

Източник: askmen.com

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!