img

Опитен продавач от Женския пазар ни разкри как да си избираме зрели пъпеши

/
/
/
1657 Views

Как да си изберем пъпеш? Има трикове, които дори и ние не знаем, но намерихме точния човек, който да ни ги разкрие

Случва се да донесете овален плод от пазара с напукана груба кожа, да го нарежете с нож и точно, когато стаята е изпълнена с вълнуващ свеж аромат да се окаже, че е зелен от вътре.

Нищо чудно, че в Източния свят пъпешът е надарен със специални свойства и се счита за най-доброто средство за подмладяване. Местните хора казват, че прави очите блестящи, косата копринена

Но често зрелият пъпеш се оказва зелен или просто не сладък. Как да се определи добър плод? Сега ще ви помогнем винаги да избирате зрели, вкусни и ароматни пъпеши без нитрати.

 

Външен вид

Пъпешът трябва да е без черни петна, дълбоки пукнатини и вдлъбнатини. По-добре е да не се вземат вече нарязани пъпеши, тъй като това може да доведе до инфекция от опасни микроорганизми.

Препоръчително е да изберете среден пъпеш. Малките са по-склонни да бъдат зелени и твърде верочтно е да са третирани със стимулиращи растежа медикаменти

В пъпешите, пълнени с нитрати, цветът на плода близо до опашката, прикрепен към стъблото, е различен от останалите и това трябва да ви предупреди.

Ако надлъжните ивици са видими в пулпата или семената на плодовете са прозрачни, имат сивкав цвят, това също може да бъде знак за химическа обработка на растенията.

Ивици

На повърхността на зрелият пъпеш  се виждат оранжеви ивици. Ако са зелени, пъпешът още не е узрял. Можете също да изстържете кожата на пъпеш с нокът, но този метод не винаги е подходящ.

Зрелият пъпеш има деликатна кожа, която лесно се изстъргва, разкривайки зелен вътрешен слой. В зрелият пъпеш ще намерите зрели слънчогледови семена със силни люспи. Незрелите семена от пъпеши ще бъдат меки.

 

Мирис
Един от най-важните признаци на зрялост на пъпешите е неговият мирис. Силният и сладък аромат на зрял пъпеш съдържа нотки на ананас и круша, незрелите пъпеши миришат на косена трева.

Подушете пъпешът отстрани и отгоре. Ако усещате същата приятна миризма, не се колебайте да купувате!

Звук
За разлика от дините, чиято зрялост се определя от звука на звънене, зрелите пъпеши трябва да имат глух и кух звук. Ако звукът е чист, тогава плодът най-вероятно е зелен.

Опашка 

Има мит, че колкото по-голяма е следата на върха на пъпеш, толкова по-сладък е той. Всъщност, това е един от онези случаи, при които размерът не е от особено значение.

Но докосване на опашката все още си струва. Тя трябва да бъде мека и леко да пружинирана. Ако носът е твърде тежък, пъпешът не е зрял. Ако е твърде мека, тогава пъпешът, най-вероятно, е бил държан дълго време и може даже да е презрял

Трябва да обърнете внимание и на опашката на пъпеша. Трябва да е суха. Ако опашката е зелена, тогава пъпешът е отрязан твърде рано.

Сега, след като знаете знаците на зрял пъпеш , лесно можете да изберете най-вкусните и здравословни плодове на пазара.

Всеки пъпеш се смята за нискокалоричен и много полезен хранителен продукт, но бъдете внимателни: в комбинация с редица продукти, южната красота може да предизвика изключително неприятни симптоми и последствия – разстройство, увеличено производство на газ, дискомфорт в стомаха.

Диетолозите препоръчват яденето на пъпеш отделно от другите продукти. Не пийте мляко, кисело-млечни напитки, вода или алкохол след него, а интервалът между храненията трябва да бъде поне два часа.

error: Съдържанието на сайта е защитено!