img

Как Да Станете Таен Агент

/
/
/
3560 Views

Кое момче не се е чудило какво би било да си шпионин? Обикаляйки чужди страни, преживявайки невероятни приключения, излизането с горещи и екзотични мадами и в същото време да помагаш на страната си?

Звучи бляскаво, но в действителност, това не е живота, който сте виждали в холивудският стажант на ЦРУ (Централно разузнавателно управление) Колин Фарел в Новобранецът и ЦРУ измамника и убиец Мат Деймън в Самоличността на Борн и Превъзходството на Борн. Ето как в действителност, ако още се интересувате, можете да получите работа като таен агент.

Мисията на ЦРУ

Мисията на ЦРУ е да открива и събира разузнавателна информация в чужди страни, което е полезно за правителството на САЩ. След това информацията се анализира и представя на тези в правителството на САЩ, които участват във вземането на решения за националната сигурност, като президента и съветника по национална сигурност. ЦРУ също се занимава и с тайни операции (секретни мисии), когато президента е наредил.

Освен това, АНС (Агенция за национална сигурност) набира ключово електронно разузнаване за ползите на американското правителство и вземането на решение от национална сигурност. АНС наблюдава и декодира комуникации от цял свят и защитава сигурността на САЩ от шпионаж от чужди сили.

Какво прави един агент на ЦРУ

Един шпионин на ЦРУ технически отговаря на длъжността отговорник за операциите, работейки в тайните служби на ЦРУ, в рамките на Дирекцията за операции. Един отговорник за операциите работи в чужди страни, като част от човешкият елемент на събирането на разузнавателна информация.

Отговорника по операциите е от жизненоважно значение в процеса на събиране на информация на земята, която не винаги може да се събере от шпионски сателит или от компютри. Поради тази причина, ЦРУ постави специален акцент върху развитието на човешкият интелект след 11 септември, за да проникне в терористичните клетки и да разкрие терористични заговори.

Голяма част от това да си отговорник за операциите е свързано с набирането на човешки активи (информатори и шпиони), родени в целевата държава, за да помогне в събирането на необходимата информация. Преди всичко, да си таен агент има общо с международният шпионаж. Въпреки това, работата за ЦРУ не води само до това, че си шпионин. Това също може да включва работа в офис като анализатор или специалист по чужди езици.

Какви са изискванията?

Не е изненада, че ЦРУ е доста селективна организация, що се отнася до наемането на хора. Трудно е да станеш шпионин и малцина са тези, които отговарят на изискванията за наемане на работа. Ето и някои от минималните изисквания:

 • Трябва да имате бакалавърска степен с висока оценка.
 • Трябва да сте на възраст под 36 години.
 • Трябва да сте американски гражданин. (Обърнете внимание, че ако сте женен, съпругата ви също трябва да бъде гражданин на САЩ.)

Освен минималните изисквания, ЦРУ има преференции за кандидатите, включващи следното:

 • Военен опит.
 • Владеенето на азиатски или език от Близкият изток.
 • Задълбочени знания за международната икономика, бизнеса или физическите науки, математика, психология или компютърни науки.

Как да кандидатствате

Ако искате да станете шпионин, имайте предвид, че процесът за кандидатстване ще отнеме известно време, вероятно повече от година. Отидете на онлайн страницата на ЦРУ www.cia.gov/employment/apply.html. Прегледайте раздела за тайните служби. Това ще ви даде по-обща информация за тях и специфична информация за текущите свободни позиции. След това можете да изпратите своята автобиография онлайн, кандидатствайки за конкретната позиция.

Освен това, АНС винаги се интересува от наемането на разузнавателни анализатори, сигнални анализатори и други специалисти, особено кандидати, които владеят арабски и китайски. Техническите области като математика, компютърни науки и инженерство също са изключително търсени. Кандидатствайте онлайн на www.nsa.gov/.

Знайте какво да очаквайте

Пазете се. Ако кандидатствате за шпионин и ЦРУ смята, че може да имате точните неща, ЦРУ ще ви шпионира. Така, бъдете готови да изкарат всичките ви тайни наяве. ЦРУ ще извърши задълбочена проверка на обкръжението ви, като говори с бивши работодатели и дори бивши гаджета, за да разкрие миналото ви. Също така, ще трябва да се подложите на серия психически и физически прегледи, да не говорим за тестове за наркотици и интервю с полиграф (също познат като детектор на лъжата).

Така че, ако миналото ви включва употребата на наркотици, разклатени финансови ситуации или проблеми със закона, това не е работата за вас.

Наети сте

Трябва ли да ви наемат и да изберете новата си мисия като таен агент? Като за начало ще започнете да живеете във Вашингтон, правейки по $47,390 годишно. Очаквайте да бъдете подложени на една до три години интензивно обучение и подготовка, преди да ви изпратят през океана, за да започнете шпионажа.

Обучението ви ще включва военно тренировъчно обучение в стил лагер във „Фермата,“ тайно съоръжение за обучение на ЦРУ във Вирджиния. Също така ще прекарате време в централата на ЦРУ в Лангли, Вирджиния, изучавайки нужните занаята за шпионин.

Тайни съвети

Всяка една от следващите точки ще ви направи предпочитан кандидат за позицията на агент в ЦРУ:

 • Ако сте ветеран в специалните операции на Военноморските тюлени, Зелените барети или Рейнджърите.
 • Ако имате членове на семейството, които са настоящи или бивши служители на ЦРУ.
 • Ако сте от арабски или азиатски произход.
 • Ако сте експерт в хартиената и целулозната наука, с цел създаване на хартия, която се саморазрушава за 30 секунди или по-малко (шегувам се).

Плюсове и минуси на това да си таен агент

Подобно на всяка друга кариера, трябва да притеглите плюсовете и минусите. Да си таен агент си има своите добри и лоши страни.

Плюсове

 • Вълнуваща работа и пътуване в чужбина.
 • Осигуряване на жизненоважни услуги за велика страна.
 • Щедри държавни обезщетения, като обширно ваканционно време, обезщетение при пенсиониране и подпомагане за продължаващо обучение.

Минуси

 • Опасно е, работата ви може да ви убие, буквално.
 • Заплащането не е добро, особено предвид съществуващите рискове.
 • Не можете да кажете на никой какво правите, дори на семейството и приятелите си.

Мисията е възможна

Така, ако си мислите, че сте идеални за таен агент, знаете какво да правите. Но, ако сте по-подходящи за работа в офис, а не за шпионин, не се бойте; все още можете да работите за ЦРУ или АНС.

Като всяка голяма организация, тези агенции имат нужда от всякакви служители, включително компютърни специалисти, секретарки, учители по чужди езици и много други. Така че, давайте, и успех в осъществяването на мисията ви.

Източник: askmen.com

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!