img

Бигорексия – заболяване, обратно на анорексията

/
/
/
1623 Views

Дали вашето желание да станете по-мускулести е здравословно? Или става въпрос за заболяване? Много хора от цял свят страдат от заболяването бигорексия.

Защо това е важно?

Ако фитнесът ви е обсебил, трябва да прочетете това.

Дългата история накратко

Мъже от всички краища на света жертват цялото си време, за да изглеждат по-мускулести. Много от тях страдат от заболяване, наречено бигорексия (известно още като мускулна дисморфия). Това разстройство може да доведе до злоупотреба със стероиди, депресия и самоубийство.

Дългата история

Ако вдигате тежести и инвестирате в обсебващия фитнес живот, значи трябва да бъдете особено предпазливи за психическо разстройство, което е струвало живота на много мъже.

Бигорексията е тревожно разстройство, при което мъжете започнат да искат да станат изключително мускулести. В един репортаж на Daily Mail се дава пример за един млад човек на 20 години, който е претърпял инсулт и три инфаркта, като третият се е оказал фатален.

Адам Трайс, бивш културист, за малко да отнеме собствения си живот, но за радост успя да се спаси.

Бигорексиците вярват, че са твърде слаби, когато те в действителност са доста мускулести и мат голяма физика. В репортажа на Daily Mail се посочва, че това е заболяване „като анорексията, само че в обратна посока.“ Смята се, че един от всеки десет редовни посетители на фитнес залите страдат от това заболяване.

И мъжете, и жените могат да страдат от бигорексия, но се предполага, че това заболяване е много по-често срещано при мъжете. Страничните ефекти на бигорексията са смъртоносни. А се и смята, че случаите са много повече, просто много от тях не са докладвани.

Роб Уилсън, председател на фондацията за дисморфични разстройства, вярва, че това състояние е все по-нарастващ проблем. Уилсън заяви, че много от фитнес маниаците с това заболяване не са диагностицирани, поради слабата осведоменост, която има в обществото за разстройството.

„Има огромен брой хора с този проблем, които са прекалено загрижени за външния си вид, имат много ниско самочувствие и се чувстват постоянно разтревожени“, казва Уилсън.

Заболяването оставя някои хора в постоянно депресивно състояние, преследвайки нереалистични цели, които могат да доведат до злоупотреба със стероиди, депресия и самоубийство. Уилсън твърди, че мъжете са безкрайно вглъбени в идеята да имат много мускули и плочки. Той също така усеща как мъжете се нуждаят от „определен външен вид, за да се чувстват успешни и привлекателни.“

Какви са причините за заболяването остава мистерия. Националната здравна служба на Великобритания смята, че причината може да е генетична или да се причинява от дисбаланс в мозъка, заложен от предишен житейски опит като тормоз и малтретиране в детски години. Много от тези, които страдат от бигорексия, се колебаят да търсят лечение, което включва поведенческа терапия и антидепресанти.

Източник: askmen.com

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!