img

Работата не трябва да започва преди 10:00

/
/
/
1101 Views

Експерти по качествен сън казват, че работният ден не трябва да стартира преди 10:00 ч.

Защо това е важно?

Защото сте прави – 9 часа сутринта е твърде рано да се започва работа.

Дългата история накратко

Водещ експерт по съня заяви, че работното време от 9 до 5 не е здравословно, тъй като не се вписва в естественият за човешкото тяло биологичен часовник – нашето тяло иска да спи по до късно. Той смята, че трябва да започваме работа в 10 часа и казва, че 14-24-годишните страдат най-много от липса на сън.

Дългата история

Изглежда, че не е ваша вината, че не можете да станете като хората сутрин.

Известният специалист по съня, Пол Кели от Оксфордския университет, каза на британския фестивал на науката в Брадфорд, че ученическите и работнически графици не са в съответствие с нашият биологичен часовник и могат да ни разболеят.

Проблемът е, че часовете, които ни трябват, за да получим необходимите осем часа сън, са нереалистични, когато достигнем зряла възраст.

Ето какво заяви Кели пред Guardian: „На 10-годишна възраст ставаме и отиваме на училище, което горе-долу се вписва в „от 9 до 5″ начина на живот. Когато си на 55 години, трябва да спазваш същия режим. Но между 10 и 55-годишна възраст ситуацията в човешкото тяло се е променила много и в зависимост от възрастта работният ден трябва да започва с до три часа по-късно, което е напълно естествено.“

Според Кели, традиционното работно време е създало лишено от сън общество, като възрастовата група от 14 до 24 години е най-сериозно поразена.

Честата значителна загуба на сън може да ни направи мудни, мрачни и разтревожени, да доведе до увеличаване на теглото и като цяло да окаже пагубен ефект върху начина, по който живеем живота си.

Леко радикалното предложение от Кели е работата да започва по-късно, вероятно около 10:00, а училищният звънец да бие в 11:00.

Много е вероятно идеята на Кели да не срещне неодобрение от тийнейджърите и повечето работници, но работодателите едва ли са на същото мнение. Най-добре е засега да не премахвате алармата на телефона си за утре.

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!