img

Защо Трябва Да Пиете Повече Вода

/
/
/
1246 Views

Не само, че може да помогне на метаболизма ви, но също може да помогне за подобряване на настроението ви и борбата с болестите

Може би сте чули, че правилото за пиенето на осем чаши вода дневно, е развенчано. Истината: Като цяло това е една обща насока, която датира от 1945г. и няма никакво научно обяснение за това.

Чувствате ли се измамени? Недейте. Оказа се, че науката свързана с водата въобще не е толкова напреднала през 2015г. „Водата има изключително важно значение за организма, но това е едно забравено вещество в науката. Ние не разполагаме с най-добрите инструменти за измерване на това колко да пием, а така литературата във връзка с хидратацията е също толкова напреднала, колкото и изледванията за тютюнопушенето през 70-те години,“ казва Ставрос Кавурас, доцент в Университета в Арканзас, който изучава хидратацията.

Ето какво са изредили изследователите: водата (която съставлява около 50-60% от тялото ви) смазва ставите и задвижва тялото, като регулира температурата mu, подпомага храносмилането, а също и премахва токсини чрез потенето (Все пак, 37% от възрастните пият по-малко от три чаши вода дневно, а 7% не пият вода изобщо). Има някои други критични, научно обезпечени причини, поради които заставаме зад хидратацията:

Може да ви поддържа слаби

Едно ново проучване откри, че възрастните с наднормено тегло, които пият две чаши вода преди всяко хранене, губят около 4,5 кг за 12 седмици, което е повече от тези, които не пият изобщо вода. (Допълнителната H2O ги кара да се чувстват сити.) А това е най-лесната диета.

Ще сте с по-здрава имунна система

Ако се дехидратирате, само с 1%, това може да доведе до главоболие, умора, лошо настроение и проблеми с фокусирането, според проучване върху млади жени. (Да, звучи като махмурлук.)

Предпазва бъбреците ви

„Бъбреците са едни от първите органи, които са наистина засегнати, ако не сте хидратирани,“ казва Кавурас. Проучване (включващо проучване от 2011г. от Австралийският университет) открило, че тези, които пият повече вода са с по-малка склонност към хронични бъбречни заболявания.

Така, че въпросът остава: „Ако не 8 чаши, тогава какво?“ Напълно незадоволителният отговор е, че всеки човек, всеки ден е различен, когато става въпрос за правилна хидратация“, казва Кавурас. „Ако се потите и сте спортували по-рано, ще имате нужда от повече вода от дните, в които сте заседнали в стая със студен въздух.“ Възрастта, теглото и климата играят роля върху нуждата ви. Но като грубо правило, Института по медицина изчислил, че мъжете и жените, респективно имат нужда от около 3,7 и 2,7 литра вода дневно, което включва всичката вода, която приемата от храна и други напитки. (Повечето хора приемат 20-25 % от дневните си дози вода чрез храната.) Най-добрият (и най-старият) трик в книгите за дехидратация е да следите цвета на урината си. Всичко по-тъмно от цвета на светла лимонада, означава, че имате нижда от вода.

Източник: mensfitness.com

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!