img

Финансови уроци за деца

/
/
/
842 Views

9 тактики, които ще ви помогнат да научите децата си за стойността на парите

Много родители изпращат децата си по стаите, когато става дума за финансови въпроси. Първият път, когато децата им наистина чуват нещо за индивидуална покупателна способност е на 18-годишна възраст, когато компаниите за кредитни карти започват да се интересуват от тях. Ако разговорът за парите започне чак тогава, шансът детето ви да потъне в дългове и да развие лоши финансови навици е висок. Парите никога не трябва да бъдат тема табу в която и да е възраст. Никога не е твърде рано да започнете да включвате децата си в паричните дискусии, така че един ден да станат мъдри спестяващи хора или инвеститори, базиращи се на знанието.

1. Обсъждайте сметките и покупките на семейството

Говорете за пари всеки път, когато изникне възможност. Всеки път, когато правите някаква покупка, обсъдете я с детето си. Трябва ли да платите в брой или с кредитна карта? Не ги оставяйте в неведение, когато става въпрос за тези неща. Обсъдете бакшишите и обслужването. Когато седнете да правите сметки, покажете ги на детето си. Покажете им колко струва електричеството и как то се измерва. Намерете и прочетете за тях интересни бизнес примери, разбийте ги на малки обяснения и след това ги попитайте какво биха направили, ако са собственици на компанията.

2. Дефинирайте риска & консервативността

Говорете за това, което означават тези две думи, и редовно им посочвайте примери от ежедневието. Можете също така да си измислите различни обстоятелства, които са „рискови“ за инвестиране и спестяване или да направите игра с тях. Например, изберете даден обект от фондовата борса и вижте дали измисленият инвеститор ще произведе загуба или печалба. Също така, обсъдете какво е хазарта и по какво инвестирането се различава от него. След това им покажете примери за консервативни инвестиции с много малка възвращаемост. Обсъдете кое е по-добре в краткосрочен и дългосрочен план и кога и къде е глупаво да се инвестира.

3. Направете спестовна сметка на тяхно име

Много родители правят сметка на името на детето си, но не ги включват в детайлите. Сега е страхотен момент, ако вече не сте го направили, да откриете сметка. Гледайте заедно как тя расте с течение на времето (макар и бавно) и обсъдете с детето си бъдещия размер на баланса. Разкажете им за лихвата и възможните опции, предлагани с банковите спестовни сметки.

4. Дайте им бюджет и измислен кредит

Пазаруването за началото на учебната година е идеален момент за това. Започнете с по-нисък бюджет и отидете в магазина. Преценете какво е необходимо и след това определете какво и откъде трябва да се купи, за да останете в рамките на бюджета. Тогава обсъдете какво е необходимо, след като бюджетът бъде изчерпан. Трябва ли всичко останало да бъде обезпечено с кредитна карта? Обяснете колко време ще отнеме да се изплатят направените покупки и как с времето дължимата сума нараства.

5. Помогнете им да открият какво стои за работата

Децата трябва да разберат, че работата не е само за пари, нито пък е само за удоволствието от нея. В идеалния случай, възрастните избират кариери, където заплатата е достатъчно голяма и се правят неща, които им харесват. Ако не се интересуват толкова много от богатството си, те могат да изберат работа, която им доставя удоволствие, и обратното. Задайте тона за това как парите трябва да се използват като инструмент или ресурс, а не като мотиватор за щастие и успех в кариерата.

6. Плащайте им за здравата работа

Не им давайте пари за ежедневните дейности, които те трябва да правят така или иначе. Изберете наистина скучна дейност и ги подканете да преговарят за заплащането. Нека знаят, че по-тежката работа и тази с по-големи отговорности води и до по-сериозно заплащане, ако работата е свършена добре. Обяснете им и как приходите винаги се облагат с данъци (в реалния свят).

7. Оставате ги да направят семейния план

Дайте им един шанс те да вземат решенията. Обяснете какво е необходимо и ползата от тези неща. После им обяснете за ограниченията. Какво трябва да пазарувате? Какво трябва да се спести? Кое не е важно в дългосрочен план? Това им помага да разработят манталитет за интелигентни разходи.

8. Играйте на игри, които използват парите

Настолни игри като Монополи са страхотни и сега има много повече възможности онлайн. Търсете за различни приложения и видео игри, които учат децата на всичко най-важно за парите. Удивително е колко много възможности за това са на разположение сега. Играйте на „собственик на бизнес“ и наистина отделете време с идеята и подробностите на един мини бизнес. Щанд за лимонада? Отлично. Обсъдете цената на лимоните, захарта, водата, витрината, труда и колко продажби са необходими, за да се излезе на нулата.

9. Позволете грешките

Най-добре е да им дадете малко повече свобода при изразходването на средствата. Когато възникнат проблеми, трябва да ги коментирате. Много по-добре е да направиш грешка, когато си млад и когато можеш да се поучиш от нея, отколкото да направиш грешка, която ще ти коства стотици (ако не и хиляди) след време.

Източник: askmen.com

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!