img

Най-полезните бакалавърски дипломи

/
/
/
1057 Views

Топ 8 бакалавърски дипломи, които ще ви отведат до добре платена и търсена работа

Специалността, която изберете, ще окаже голямо влияние върху кариерата и живота ви. Винаги ще има изключения – като онези, които са изучавали история или психология, но в крайна сметка завършват като компютърни специалисти. За по-голямата част от хората обаче специалността в университета диктува кариерния им път.

Изследваните специалности са класирани по два фактора:

  • Средна начална заплата
  • Процент от работодатели, търсещи такава специалност

Данните са взети от американската агенция NACE за средните годишни заплати за 2014 г. и от Career Builder за специалностите, които са най-търсени от работодателите.

1. Компютърни науки

Компютърните науки е най-доходоносната и търсена специалност в този списък. Данните от Бюрото за трудова статистика показват, че до 2020 г. ще има 1,4 млн. нови работни места в тази област, но само 400 000 специалисти.

Средна начална заплата: $63,000

Процент на работодатели, търсещи такава специалност: 27%

Примерни кариери: софтуерен разработчик, уеб разработчик, администратор на база данни

2. Бизнес и администрация

Докато има бизнес, бизнес специалностите винаги ще бъдат от най-желаните. Бизнес специалностите са най-търсените в този списък, което се дължи основно на огромния брой различни видове бизнес позиции на разположение на пазара на труда.

Средна начална заплата: $54,000

Процент на работодатели, търсещи такава специалност: 38%

Примерни кариери: маркетинг мениджър, мениджър „Човешки ресурси“

3. Инженерство

Инженерните специалности водят до едни от най-доходоносните професии и можете да си изберете от богат избор от възможности за професионално развитие в различни области.

Средна начална заплата: $63,000

Процент на работодатели, търсещи такава специалност: 18%

Примерни кариери: петролен инженер, химически инженер, електрически инженер

4. Финанси

Изборът на финансите като специалност в университета може да ви донесе много доходна кариера. Въпреки че началната заплата за финансовите специалности е малко над средното ниво, финансовите мениджъри често получават годишна заплата от над $130,000. Имайте предвид с финансите, че намирането на работа може пряко да зависи от успеха ви.

Средна начална заплата: $55,000

Процент на работодатели, търсещи такава специалност: 22%

Примерни кариери: финансов мениджър, финансов анализатор

5. Информационни технологии

Точно както при компютърните науки, нуждата от специалисти в информационните технологии нараства всяка година в световен мащаб и това със сигурност ще продължава, тъй като знаем, че светът ще става все по-дигитализиран. Важно е да знаете, че в ИТ сферата ще трябва постоянно да се самообучавате дълго след завършването на университета, за да останете в крак с най-новите технологии.

Средна начална заплата: $48,900

Процент на работодатели, търсещи такава специалност: 30%

Примерни кариери: мрежов администратор, програмисти, QA специалисти

6. Математика и статистика

Компаниите винаги предпочитат да наемат някой с математическа специалност поради аналитичните умения и уменията за работа в среда с необходимост от решаване на проблеми. Математическите специалности са силно ценени от публични и частни компании във всяка индустрия, включително финансите, компютърните науки и биотехнологиите.

Средна начална заплата: $43,000

Процент на работодатели, търсещи такава специалност: 14%

Примерни кариери: инженерен анализатор, математик

7. Комуникации

Повсеместния характер на социалните мрежи и глобализацията на обмена на информация са накарали организации от всякакъв размер и вид да имат интерес от специалности в сферата на комуникациите. Тези специалности могат да работят в доста области като маркетинг, връзки с медиите, телевизия и др.

Средна начална заплата: $44,000

Процент на работодатели, търсещи такава специалност: 12%

Примерни кариери: ПР мениджър, медия мениджър

8. Образование

Въпреки че учителската професия има най-малката стартова заплата (а в България е в пъти по-малка от тази, която ще видите тук), тя може да бъде една от професиите, които ще ви направят щастливи. Вие ще имате възможността да оказвате пряко въздействие върху бъдещето на мнозина, а и свободните лета не са за пренебрегване.

Средна начална заплата: $41,000

Процент на работодатели, търсещи такава специалност: 7%

Примерни кариери: учител, директор, преподавател в университет

Източник: askmen.com

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!