img

След 40 години задължително трябва да хапвате тези неща, за да подсилите костите си

/
/
/
2912 Views

Почти всички знаем от пеленачета, че калцият е необходим за здравето на костите . Ето защо, още от самото детство ядем различни млечни продукти, а по-късно, поради страха от непоносимост към лактоза, много от нас сменят млякото с добавки с калций, въпреки че те могат да бъдат доста опасни .

В действителност, за здрави кости, освен калций има и други минерали и витамини, които са еднакво важни. Само с достатъчно количество от всички тези вещества ще забравите за проблемите с костите и ставите!

Как тичането и скачането правят костите ви по-здрави

фосфор

Минерали за силни кости

Този минерал е необходим за костите и зъбите, а без него, калцият ще се абсорбира доста по-зле. В този случай е необходимо в тялото да идва наполовина по-малко от калций. Фосфорът влиза в тялото ни с млечни продукти, месо, яйца, хляб, както и елда, ориз, просо и булгур.

магнезий

Минерали за силни кости

При липса на магнезий, костната маса намалява, което води до остеопороза и други заболявания. Калцият и магнезий се абсорбират само с достатъчно количество от двете. Поради това е целесъобразно да се увеличи нивото на магнезий със соя, маруля, зеле и ядки.

 

мед

Минерали за силни кости

Ако тялото ви няма достатъчно мед, синтеза на костните клетки се забавя. Освен това, не само мускулно-скелетната система страда – има нарушения в работата на сърдечно-съдовата и дихателната система. За да се предотврати това, снабдявайте тялото си с морски дарове, ядки, семена, трици, пшеница.

манган

Минерали за силни кости

Благодарение на манганът в тялото ни се синтезират около двеста протеини, повечето от които участват в създаването на костни и съединителни тъкани. За да получите достатъчно манган, разнообразявайте диетата си с цели зърна, ядки и боб.

цинк

Минерали за силни кости

Когато тялото няма цинк, почти всички системи страдат. В същото време костната тъкан се синтезира и възстановява по-бавно. Така че за предотвратяване на остеопорозата и особено ако вече имате проблеми, хапвайте по- често червено месо, бобови растения и морски дарове.борон

Минерали за силни кости

Този минерал не влияе пряко върху структурата на костите, но осигурява активността на паратиреоидния хормон. Той е този, който отговаря за асимилацията на калций, фосфор и магнезий. Боронът влиза в тялото с ябълки, круши, грозде и моркови.

желязо

Минерали за силни кости

Ние сме свикнали да свързваме желязо с хемаглобина, но за костната маса е от голямо значение. Този минерал участва в синтеза на колаген, който укрепва костите. Намира се в говеждото месо, карантията, яйцата и бобовите растения.

флуор

Минерали за силни кости

Не е тайна, че флуоридният дефицит причинява влошаване на костите и зъбите. Но с него трябва да бъдете внимателни, в противен случай само ще си навредите. Флуорът влиза в тялото ни от морска риба, черен чай, аспержи и авокадо, както и от флуорирана вода.

стронций

Минерали за силни кости

Стронций се счита за опасно вещество, но в действителност само радиоактивни изотопи от него са. Той се използва широко за лечение на остеопороза. Стронцият се среща в кайсиите, минералната вода, житото и пшеницата.

В допълнение към тези минерали, ние не трябва да забравяме за витамини: специалната роля на витамин D, но да не забравяме за А, В6, С, Е и К. Не забравяйте да споделите с приятелите си!

Източник: За Жената

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!