Няма по-вкусна от гръцката млечна баница – цялата пълна с пухкав крем и напоена със сочен сироп:
Вероятно и вие обичате млечна баница – съчетанието от препечени кори (или домашна юфка) и сочна, сладка вътрешност е неустоимо за повечето от нас. Днес ви предлагаме да опитате нещо по-различно и в пъти по-вкусно – гръцка млечна баница , или както ѝ казват гърците, галактобуреко .
Гръцка млечна баница
Продукти:
1 пак.кори за баница
2 л прясно мляко
600 гр.захар
200 гр.пшеничен грис
8 яйца
100 гр.разтопено масло
1 ч.л.ванилова есенция
канела и/или пудра захар за поръсване
За сиропа:
400 гр.захар
400 мл вода
1 пръчка канела
настъргана кора от 1 портокал
настъргана кора от 1 лимон
Приготвяне:
Първо пригответе крема: сложете млякото да заври заедно с половината захар, а яйцата разбийте с останалата захар и добавете гриса. Към врящото мляко прибавете постепенно яйчната смес и бъркайте непрекъснато, докато кремът се сгъсти.
Дръпнете го от котлона, добавете ванилията и го оставете да се охлади. През това време загрейте фурната на 180 градуса. Намажете голяма и дълбока тава с разтопено масло. Наредете в нея 1/2 от корите, като между всеки две трябва мажете равномерно от разтопеното масло. Залейте корите с крема и го загладете, след което подредете другата половина от корите, като отново ги мажете с масло. Кората най-отгоре също се намазва с масло.
Изпечете млечната баница за около 45 минути в загрятата фурна до златист загар. Докато се пече, пригответе захарния сироп, като в тенджера смесете захарта, водата и канелата, заедно с настърганите цитрусовите корички + лъжица ром или коняк. Варете сиропа около 6 минути, след което го охладете и прецедете.
Оставете готовата изпечена млечна баница също да поизстине и след това я сиропирайте, докато е още топла. Поднесете сладкиша охладен, поръсен с пудра захар или канела (или смес от двете).
Източник: За жената