img

Привличане на инвеститори

/
/
/
756 Views

Като бизнесмен ако решите да търсите инвестиции, ще трябва да преминете през процес на оценяване на компанията. Грешките в този процес са често срещани сред предприемачите.

Наскоро, компания, която най-вероятно никога не сте чували – LeSports – успя да се повиши с $ 1,2 милиарда финансирането си. Една от причините за този успех, бе че те бяха оптимисти и реалисти.

Как можете да бъдете сигурни, че е дадена точната цена на бизнеса ви?

Вие сте това, което казва пазара.

Пазарът определя стойността. Той е отразява реалността и трудно можете да свикнете с нея.

Вие сте това, което казва вашия пазар. Само защото една технологична компания се разраства, не означава, че вашата компания за облекло ще има същата стойност.

Но понякога мнението на пазара може да бъде изкривено. Ако убедите богатите си роднини да вкарат много пари в компанията, това ще създаде погрешно впечатление, че компанията има по-голяма стойност, отколкото в действителност. Това, че сте успели да направите това не означава, че независими инвеститори ще инвестират. Пазарните сили ще определят каква е стойността.

Понякога можете сами да определите стойността на компанията си.

Ще кажете, че си противоречим, но всяко правило си има изключения и във всяка ситуация се реагира по различен начин.

Трудността, пред която сте изправени е, че не разполагате с финансова история,  на която да се основава оценката ви. Вместо това, трябва да се основава на пазарните аналози и финансови прогнози.

Когато ще правите оценка на новосъздаден бизнес е добре оценяването да се извърши от специалисти. Това ще създаде доверия у инвеститорите, а също така и вие ще погледнете реално над нещата.

Печалба

При новостартирания бизнес може да мине много време докато реализирате печалба. Имайте предвид, че оценката на компанията не показва реално колко струва тя, а колко ще струва, ако бъдат изпълнени всички идеи и планове.

Най-трудната част е реализирането на печалба.

Оценка се прави с цел привличане на инвеститори. Ако те инвестират в една компания, която е на стойност $ 5 милиона, то очакванията им ще бъдат, че един ден на компанията ще има оборот $ 5 милиона.

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!