img

5 отличителни белега на „машините за пари“

/
/
/
888 Views

Ето някои от отличителните белези на успешните машини за пари, които могат да ви помогнат да се издигнете до върха

Правенето на пари, независимо дали става въпрос за управлението на собствен бизнес, инвестиции на фондовия пазар или в недвижими имоти, не става само като си свършиш домашното с математиката и се надяваш да имаш малко късмет. За добро или лошо, успехът обикновено се определя от теб и само от теб. Успешните хора имат определени характерни личностни черти, които се срещат при повечето от тях.

Ето някои от отличителните белези на успешните машини за пари, които могат да ви помогнат да се издигнете до върха.

1. Бъдете реалисти

Реализмът е тънката граница, която върви на тънко въже някъде между оптимизма и негативизма. Успешният човек е реалист, което означава, че никога няма да се откаже от намеренията си само заради песимистичното чувство, но и никога няма да поеме рискове, базирани на емоции и на недоказани заключения.

Помислете за Бил Гейтс. Когато напуска Харвард, за да развие визията си за Майкрософт, той е поел огромен риск. Но този риск не е напълно необоснован. Бил Гейтс още в този момент е знаел това, което останалата част от света по-късно научихме – че компютрите ще бъдат вълната на бъдещето, стига само софтуерът да стане по-лесен за употреба.

Не трябва да бъдете чак толкова напреднал в мисленето като Бил Гейтс, но трябва да научите нещо от неговото умение за взимане на решения. Преди да направите ключово решение, попитайте се дали очакванията ви са наистина реалистични. Това е трудно да се направи, но най-успешните сред нас са в състояние да излязат от кожата си за момент и да оценят ситуацията трезво.

2. Бъдете човек на действията

Дори и най-добрите идеи на света са напълно безполезни, ако не бъдат приведени в действие. Но действието може да бъде нож с две остриета, тъй като действието, направено само и само да има някакво действие, може лесно да се превърне в безрасъдно и пагубно за целите ви.

Нагласата, която отличава мъжете от момчетата по този параграф, е неприятното усещане във всеки един момент на бездействие. С други думи, един успешен човек никога няма да седи и да чака нещо да се случи. Той може и да не инвестира пари в дадена година, но за сметка на това винаги ще търси и проучва нови възможности. Това е начинът на мислете, който е направил Уорън Бъфет толкова успешен човек. Неговият специалитет е купуването на подценени компании.

Някои определят късмета като важен фактор за неговия успех, но няма как само късметът да му помогне да стигне до мястото, където е сега. Като човек на действието, Бъфет знае как да извлече полза от агресивната си страна, но има необходимата дисциплина, за да не прекали.

Berkshire Hathaway, конгломератът, воден от Бъфет, има $64 млн. годишна печалба, което означава много продажби и покупки. Но въпреки големия успех, Бъфет не сменя стратегията си и не гони още по-голям успех. Бъфет продължава да преследва поставените цели пред компанията, придържайки се към стриктно съставен бизнес план. Всякакви отклонения от него не са позволени. Теорията зад това: не бива да се поправя нещо, което не е счупено. Това е мисленето, което ви е необходимо, за да бъдете успешен човек.

3. Капитализирайте своите страст и знания

Ако не обичате това, което правите, почти невъзможно е да накарате другите да го заобичат. Фокусирайки се върху нещо, което обичате да правите, ще спечелите допълнително удовлетворение, което не може да бъде остойностено – то е безценно.

Всяко финансово начинание е трудно и почти винаги по него изниква непредвидена работа. Това е мястото, където хората, които обичат да вършат това нещо, имат предимство. На тях не им пречи допълнителната работа. В действителност, ако наистина сте на прав път, тя въобще няма да изглежда като работа.

Лари Елисън, основателят на Oracle, е използвал страстта си към математиката и компютрите, правейки истинска революция в света на базите данни. Това може да звучи скучно за много от нас, но за Елисън това е било една сбъдната мачта. Може би вашата страст няма толкова много търговска възвращаемост, но това не означава, че не си струва да й се обърне внимание.

Понякога следването на тази страст означава излизане извън рамките на мейнстрийма. Много момчета се плашат от това и може би донякъде с причина. Но никой успешен човек няма да бъде описан като човек, който следва тълпата. Успешните хора живеят извън тълпата, така че да могат да я движат в посоката, която си искат. Просто трябва да се уверите, че не сте се отдалечили твърде далеч от нея.

4. Показвайте увереност

Увереността е ключът за почти всичко в този живот, независимо дали ръководите бизнес, продавате продукт или се опитвате да намерите финансиране за идеята си. Ако не представяте пред обществото големи количества увереност, няма да стигнете много далеч. Увереността ви позволява да се обградите с качествени хора, които ще могат да дадат тласък на проекта ви и така той да достигне нови и нови висоти. С други думи, увереността е градивен блок, който ви позволява да направите цялото нещо много по-голямо от сбора на градивните му частици.

Разказана накратко, това е историята зад успеха на Джак Уелч, бивш главен изпълнителен директор на General Electric. Той не е изградил такава мащабна финансова империя сам. Уелч е направил това, което всички ние трябва да направим: да вземем най-добрите кадри, да им дадем една цел и да ги оставим да я изпълнят.

5. Оставете емоциите си на вратата

Нищо лично, просто бизнес – това трябва да е мотото, което всеки да има на ум. Много хора обаче не успяват, защото приемат нещата твърде лично. Инвеститор може да каже не, но това не означава, че не ви харесва; върнете се по-късно с друго предложение.

Приятел може да ви каже, че идеята ви не струва; вместо да започнете да я защитавате, разберете защо той си мисли, че идеята ви не струва. И никога не позволявайте на критиките да ви пречат. Колкото повече успехи имате, толкова повече критика ще получавате.

Малко хора си спомнят, че 90-те години не бяха най-успешният период за Доналд Тръмп. В един момент бе дори на ръба на личния фалит. Заради статута му на успешен бизнесмен и знаменитост, хейтърите се наредиха да гледат как ще се провали. Провали ли се наистина? Разбира се, че не. Тръмп закопча колана, изхвърли недостатъчно ефективните инвестиции, вдигна приходите и се върна на върха. Това, което той не направи, е да слуша мнението на хората, които горяха от желание да го видят на дъното.

Добре, все пак не е нужно да сте перфекти във всяко едно от гореизброените отношения. Важното е да знаете къде са слабите ви места. Ако ви липсва някоя от точките, бъдете честни със себе си и изградете основите на този недостатък. Или си намерете партньор, който да допълва силните и слабите ви страни.

Не забравяйте: Вие сте най-ценният си актив, така че си струва да се познавате отвътре и отвън.

Източник: askmen

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!