img

БДЖ показа новия влак с климатик – от София до Бургас за 355 минути

/
/
/
37 Views

БДЖ ще осигури движението на нов влак от София за Бургас и от Бургас за София през летния сезон, който ще пътува с композиция от изцяло новодоставени вагони.

Първият влак ще потегли на 22 юни /събота/ и ще се движи всеки ден до края на летния сезон. Композицията ще бъде съставена от четири климатизирани вагона от салонен тип и един вагон за превоз на лица с намалена подвижност, който ще пътува постоянно като част от състава на влака.

Новият влак ще изминава разстоянието между столицата и морския град за 5 часа и 55 минути, като на практика ще бъде най-бързо движещият се влак по този маршрут според настоящите възможности за преминаване по трасето.

Бързият влак № 3683 от София за Бургас, ще заминава от Централна гара София в 06:15 ч. и ще пристига в Бургас в 12:10 ч. В обратното направление бързият влак № 3684 от Бургас за София, ще тръгва от гара Бургас в 16:00 ч. и ще пристига в София в 21:55 ч. Композицията ще се движи по Подбалканската железопътна линия и ще спира на седем гари по своя маршрут (Подуяне пътническа, Казичене, Карлово, Казанлък, Сливен, Зимница и Карнобат).

 

 

Билети за пътуване с влак могат да бъдат закупени от касите в гарите, в специализираните железопътни бюра и през системата за онлайн билетоиздаване, която е достъпна на електронен адрес: https://bileti.bdz.bg/.

При закупуване на билети за отиване и връщане пътуващите могат да ползват 20% намаление от редовната цена на билета.

Клиентите на БДЖ могат да се информират за разписаниeто на влаковете от електронния пътеводител на официалната страница на дружеството (www.bdz.bg), от служителите на билетните каси и гишетата „Информация“, както и на националния информационен телефон 02/931 11 11.

От днес се променя разписанието на някои влакове, съобщиха от пресцентъра на БДЖ. Целта е да се облекчи натовареността на движението и маневрената дейност на Централна гара – София по време на модернизацията на коловозното развитие в гарата.

Дейностите по ремонт на железния път са завършени за 7 от общо 14 коловоза – от 1 до 5, 13 и 14. Работи се по коловози от 6 до 12.

От БДЖ посочиха, че дейностите по демонтаж са готови и се извършват изкопни работи. Работи се и по изграждане на фундаменти за стълбове от контактната мрежа. За новоизградените коловози, по които се извършва движение на влаковете, е въведена в пробна експлоатация нова маршрутно-релейна централизация, добавиха от дружеството.

От 7 май започна модернизацията на коловозното развитие на Централната гара в София. Въведена бе и промяна в движението на влаковете, които пристигат и заминават основно от и към северното направление – Мездра, Видин, Варна, Русе. Очаква се строително-монтажните работи по коловозното развитие на Централна гара – София да продължат 15 месеца.

Р етро локомотиви ще теглят новопристигащите немски вагони за БДЖ, а причината е несъответствие в елсистемите им с тези на модерните ни машини, научи „Телеграф“.

76-те модерни немски вагона бяха закупени от превозвача в началото на годината, а част от тях вече пристигнаха у нас. Към момента обаче те не могат да се вържат с модерните локомотиви на БДЖ „Сименс Смартрон“.

Пречката е, че в Германия стандартът на елзахранване в пътническите композиции е 1000 волта. С такава инсталация идват и германските вагони. У нас обаче стандартът на елзахранване е 1500 волта и така мощните локомотиви „Сименс“ стават неприложими да ги теглят в редовен пътнически състав. По тази причина лъскавите немски вагони се теглят от 50-годишни еллокомотиви „Шкода“, които са значително по-слаби като мощност от сименсите, но могат да захранват и двете стойности на напрежение.

От БДЖ обясниха, че в момента няма проблем локомотивите „Сименс“ да теглят новозакупените вагони. „Локомотивите „Смартрон“, с които БДЖ разполага в момента, могат да теглят новодоставените вагони, но на този етап не могат да им осигуряват елзахранване“, казаха за „Телеграф“ от превозвача.

За да бъде подавано елзахранване от локомотива „Сименс“ към вагоните, на всеки от тях трябва да бъде монтиран преобразувател, който от 1500 волта да сваля напрежението на 1000 волта. Очакванията са до края на тази седмица да бъде монтиран тестово един такъв преобразувател. „След като преминат проби и всичко работи нормално, ще бъде проведена процедура за поръчка на преобразуватели за всички новодоставени вагони. До оборудването на всички новодоставени вагони с преобразуватели те ще бъдат обслужвани с най-масовите локомотиви 44 серия, които могат да подават елзахранване на 1000 волта“, допълниха от БДЖ.
Състав

Немските вагони БДЖ закупи в началото на годината срещу 30 млн. лв. за общо 76 бройки. По мнение на експерти вагоните макар и втора ръка са в перфектно техническо състояние и до декември 2023 г. са возили пътници в Германия. От средата на юни се очаква те да бъдат включени във влаковете по най-дългите дестинации от София до морето. Към всяка композиция ще има и вагон-ресторант. Вагоните са без купета, климатизирани, с контакти за зареждане на мобилни телефони и индивидуални лампи за четене.
Учат децата срещу опасни селфита

Лекция срещу опасните селфи снимки около гари и жп линии изнесоха от Национална компания „ЖП Инфраструктура“. Инж. Калин Коларов е изнесъл урок на тема „ЖП релсите не са място за игри и снимки“ пред учениците на 18 СУ „Уилям Гладстон“, съобщиха от компанията.

Лекцията е част от събитията по повод Международния ден за безопасно преминаване през железопътните прелези (ILCAD), проведен на 9 юни със слоган „Пазете се от влаковете. Животът може да се промени за част от секундата“. Интересът на младежите към снимки при жп релси, вагони и локомотиви крие сериозни опасности, като за последните две години деветима тийнейджъри пострадаха, покосени от волтова дъга от контактната мрежа. НКЖИ ще продължи с презентации за безопасност в училищата през следващата учебна година, обявиха още от компанията, която стопанисва гарите и жп линиите у нас.
Спряха търга за умна система за билети

Търгът за обновяване на билетната система на „БДЖ-Пътнически превози“, стартирал в края на април, е спрян на 6 юни, сочи информация от регистъра на обществените поръчки. Причината са жалби от „Сименс Мобилити“ и „Компютърнет Сървисиз“, подадени в Комисията за защита на конкуренцията. Търгът на стойност над 15.8 млн. лв. без ДДС предвижда доставка на автомати за билети и мобилно приложение, които да са интегрирани в обща система. „Компютърнет Сървисиз“ вече е обжалвала търг на БДЖ за билетната система, което доведе до прекратяване на предишната процедура.

Материалът БДЖ показа новия влак с климатик – от София до Бургас за 355 минути е публикуван за пръв път на Единна България.

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!