img

Учен от БАН заговори за трусове и с магнитуд до 7,1 след якото земетресение, ударило Пловдив

/
/
/
40 Views

Най-вероятно ще има по-слаби вторични земетресения след труса от 4,3 по Рихтер, който разлюля вчера Пловдивско. Това обясни в „Денят започва“ Пламена Райкова – ръководител на департамент „Сеизмология и сеизмично инженерство“ в Националния институт по геофизика, геодезия и география.

Извънредно! Земетресение разтърси Пловдив! Усети се чак в София

„Земетресението беше умерено. В повечето случаи в тази зона се наблюдават вторични земетресения, но голяма част от тях няма да се усетят от хората. Към момента има само един по-осезаем за хората афтършок с магнитуд 2,4 по Рихтер“, каза сеизмологът.

„Ние сме сеизмичен район, специално в зоната, в която се реализира земетресението вчера, са се наблюдавали силни земетресения с порядъка от магнитуд до 7,1. Тоест нищо не се изключва като вариант, но дали ще се реализира скоро, кога ще се реализира, ние не можем да прогнозираме“, категорична е Пламена Райкова.

„Миналата година в този район имаше две земетресения, едното от които беше на 6 юни и беше с магнитуд 4,7 с епицентър близо до Асеновград на 15 км от Пловдив.

През октомври се случи още едно земетресение, което беше със същата сила – 4,7 по Рихтер и отново беше в този район, по-близо обаче до Пловдив. Това земетресение е със същия епицентър и със същите характеристики може да се каже като събитията от миналата година.

Тази зона се характеризира със сеизмичност, така че това не е нещо необичайно. В тази зона и друг път са се реализирали такива умерени земетресения. Например през 2021 г. имаше също заметресение с магнитуд 4,5 по Рихтер в същия район. През 2002 г. до село Крумово пак същия епицентър, земетресението беше 4,3″, допълни тя.

Материалът Учен от БАН заговори за трусове и с магнитуд до 7,1 след якото земетресение, ударило Пловдив е публикуван за пръв път на Единна България.

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!