img

Какво се прави на Еньовден 2024-Традиции и обичаи-Над 30 имена празнуват

/
/
/
83 Views

Еньовден- Един от най-мистичните и тачени от българските християни празници, който се корени дълбоко в традициите от древни времена, не само защото нашите земи са цяло съкровище в света на диворастящите билки, които лекуват от древни времена тялото и духа на хората, които населяват територията на страната. Еньовден е символ на тършеството на деня над нощта, на доброто над злото-Това е денят на лятното слънцестоене, когато денят е най-дълъг, а нощта най-къса.

Празникът изобилства от ритуали и обреди свързани със слънцето и здравето на българите, като те в различните краища на страната са различни в някои отношения, но като цяло Еньовден се почита навсякъде по земите ни.

Еньовден се чества на 24 юни.

На тази дата православната църква чества рождението на св. Йоан Кръстител и често обредите и традициите на двата празника се преплитат. 

Еньо бильобер24 юни , денят на Божите и природните тайнства. 24 юни е празникът на св. Йоан Кръстител, билките, изгряващото слънце, лековитата вода (руснаците и украинците го наричат Иван Купала). Това е празник на здравето и народната традиция.

Според православната църква на този ден се празнува Рождество на св. Йоан-Кръстител на Господа.

Божият архангел Гавраил казал на св. Захария: „Жена ти Елисавета ще ти роди син… и мнозина ще се зарадват“. Когато настъпило времето, св. Елисавета родила обещания син (6 месеца преди раждането на Иисус Христос).

Според народа, на Еньовден започва далечното начало на зимата — казва се: „Еньо си наметнал кожуха да върви за сняг“. Вярва се, че сутринта на празника, когато изгрява, Слънцето „трепти“, „играе“, и който види това, ще бъде здрав през годината.

Еньовден се корени хилядолетия назад в езическата философия и обредност на народите, живели по сегашните и предишните български земи. От векове в България с него е свързана представата на народа ни за поврата в природата – „слънцето се завърта къмто зимата“. Именно поради феномена на лятното слънцестоене Еньовден се нарича още Средилéто, както са го нарекли още келтските друиди лечители – Midsummer day, а и днес англичаните го честват на Стоунхендж.

Билки които се събират на Еньовден

Лайка

Цветовете на лайката са изключително полезни и пълни с витамини, минерали и флавоноиди. Чаят се препоръчва при детоксикация, за пречистване на кръвта и намаляване на холесторола, както и за подобряване на стомашно-чревния тракт. Лайката има изключително

Билки на еньовден

Бял равнец

Наричат го „бяло еньовче“, като билката има 7 разновидности и всички те са лековити. Чаят от бял равнец помага за регулиране на менструацията и хормоните при менопауза. Има кръвосъсирващ и болкоуспокояващ ефект и помага при гастрит, язва, ревматични болки и простуда. Равнецът регулира обмяната на веществата, стимулира работата на бъбреците и успокоява подуването на стомаха.

Жълт кантарион

Благодарение на фитохимикала хиперицин, жълтият кантарион е често използван за успокояване на нервите, както и при леки депресивни състояния. Билката помага при гастрит, проблеми със стомаха, сърцебиене, главоболие и раздразнителност.

Билки на еньовден

Еньовче

Жълтото растение е символ на Еньовден. Билката изчиства тялото от токсини, премахва камъни в бъбреците и помага при проблеми с простатата и пикочните пътища. Компресите, направени с настойка от еньовче, помагат при кожни възпаления – ожулвания, язви и изгаряния.

Мащерка

Антиоксидантните флавоноиди, терпинен и бета каротин в мащерката предпазват от инфекции и понижават възпаленията в тялото. Билката успокоява дихателните пътища и подобрява устната хигиена. Мащерката помага за намаляване на вредните бактерии, които са в основата на образуването на гъбичките.

 

Точно по изгрев всеки трябва да се обърне с лице към него и през рамо да наблюдава сянката си. Отразява ли се тя цяла, човекът ще бъде здрав през годината, а очертае ли се наполовина – ще боледува.

Смята се още, че на Еньовден различните треви и билки имат най-голяма лечебна сила, особено на изгрев слънце.

От набраните билки, между които на първо място е еньовчето, жените правят еньовски китки и венци, вързани с червен конец.

Еньовските китки и венци се окачват на различни места из дома и през годината ги използват за лек — с тях кадят болните, запойват ги или ги окъпват с вода, в която са топили китките или венцитe.

С тревите и цветята, набрани на празника, увиват голям еньовски венец, през който се провират всички за здраве. Той също се запазва и се използва за лекуване.

На Еньовден имен ден празнуват имената  Биляна, Ивет, Ивета, Денислав, Деница, Деян, Деяна, Диана, Дияна, Енчо, Еньо, Яна, Янаки, Яне, Янета, Яни, Янизар, Янизара, Янимир, Янимира, Янин, Янина, Янис, Яниса, Янислав, Янислава, Янита, Яница, Янка, Янко, Янчо и имена на билки.

Материалът Какво се прави на Еньовден 2024-Традиции и обичаи-Над 30 имена празнуват е публикуван за пръв път на Единна България.

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!