img

Иде голям християнски празник: Ето кого почитаме и кои са именици на 13 юни

/
/
/
21 Views

На 13 юни 2024 година ще честваме Спасовден – празник, който винаги се пада в четвъртък, точно 39 дни след първия ден на Великден. В следващите години, Спасовден ще бъде отбелязван на 3 юни 2025 и 29 май 2026.

На този ден имен ден празнуват хората, носещи имената Спас, Спасена, Спасимир, Спасимира, Спасияна, Спаска, Спасения, Спасуна и Сотир.

Според християнската вяра, след Възкресението си Христос прекарал 40 дни, срещайки се с учениците си и разказвайки им за Божието царство. На 40-ия ден, придружен от тях и Дева Мария, се изкачил на хълм и се възнесъл на небето, завършвайки своя земен път. Спасовден (Денят на Спасителя) се свързва с това събитие, което завършва акта на човешкото спасение.

Според поверията, нощта срещу Спасовден е лечебна. Празникът е свързан с обичаи за здраве, плодородие и защита на реколтата, както и с ритуали за женитба.

Спасовден символизира внезапни и неочаквани събития и е свързан с еротични сцени в българския фолклор. Вярванията сочат, че само в нощта срещу Спасовден може да се излекува безплодие.

Спасовден е наситен с мистични ритуали и дълбоки традиции, които ни свързват с древните вярвания и обичаи на нашите предци

Материалът Иде голям християнски празник: Ето кого почитаме и кои са именици на 13 юни е публикуван за пръв път на Единна България.

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!