Какво ядат кралските особи за Коледа? „Всяка година искат да им сервират една и съща храна, нямат вкус“
Въпреки че може да се очаква, че по време на празници като Коледа и Великден членовете на кралското семейство ще поглезят небцето си с деликатеси като хайвер, миди или най-скъпите пържоли, реалността изглежда е различна.
Както отбелязва Дарън Макгрейди, известен готвач с богат опит в приготвянето на ястия за кралското семейство , празничната им трапеза е напълно обикновена и дори „малко скучна“.
„Всяка година една и съща храна. Те всъщност са скучни, когато става въпрос за тържества и празници. Не консумират шунка или нещо друго, а изключително традиционно пуешко месо“, разкри готвачът за британския „ОК!“.
Той готви за кралското семейство от около 15 години и е приготвял ястия за различни членове на семейството, от покойната кралица Елизабет II до принцеса Даяна.
„Всяка година приготвяхме по три пуйки. Единият беше за кралицата и нейното семейство в кралската трапезария, втората за детската стая и третата за около 100 души кралски персонал. По този начин всички се наслаждаваха на коледния обяд“, каза Макгрейди, добавяйки, че пуйката е била сервирана с картофено пюре, печени картофи, пълнени с кестени, салвия и лук.
„Винаги правехме сос от червени боровинки и различни зеленчуци – зеле, моркови и печени бели моркови“, каза Макгрейди и добави, че традиционно десертът се състои от коледен пудинг.
„Пудингът е приготвен с боровинки, а в царската трапезария пудингът се внася с пламък отгоре“, обясни готвачът.
Преди хранене кралицата обичала да пие аперитив, любимия й коктейл с джин, а бившият готвач добави, че членовете на кралското семейство са се наслаждавали на чаша сладко, ароматно бяло вино за коледния обяд.
Материалът Какво ядат кралските особи за Коледа? „Всяка година искат да им сервират една и съща храна, нямат вкус“ е публикуван за пръв път на Единна България.