img

Видители това на банкомата – никога не теглете пари от него

/
/
/
148 Views

 

 

Тегленето на пари от банкомат и закупуването на стоки с банкови карти отдавна се е превърнало в нещо обичайно за всички нас. За съжаление, престъпниците се възползват от това. Представяме ви някои от най-често срещаните начини за манипулиране на банкоматите, които помагат на измамниците да откраднат вашите пари – и как да се предпазите от тях.

1. Устройствата, които измамниците използват.
За да изтеглят пари от вашата карта, престъпниците трябва да копират две неща: информацията, съдържаща се в нейната магнитна лента и ПИН кода. Кражбата на данни от банковата карта (скиминг), става с помощта на 3 устройства.

Скимерите са устройства, които четат информацията, съдържаща се в магнитната лента на вашата карта. Те се прикрепят над слота за карти на банкомата. След като някой постави своята карта вътре, неговите данни се прехвърлят от скимера към електронното устройство на престъпниците.

Скритите камери се използват заедно със скимера, за да направят видео на вашия ПИН код. Камерите могат да бъдат поставена на няколко места: върху самия банкомат (около клавиатурата, екрана и т.н.) или в близост. Понякога те са толкова миниатюрни, че могат да бъдат пъхнати в малък отвор на банкомата.

 

 

Покривната плоча над клавиатурата се използва за записване на вашия ПИН код: тя запаметява всичко. След това престъпниците я взимат и декодират информацията, съдържаща се в нея.

2. Как да идентифицираме устройство за четене на карти?

Откриването на скимер е трудно, но той е почти идентичен по цвят, форма и материал с обикновените банкомати. Има няколко неща, за които може да следите:

Пукнатини, драскотини и други признаци за механично увреждане на банкомата.

Всякакви неприсъщи и необясними функции на банкомата.

Несъответствие в цвета, формата, материала или очертанията на банкомата.

Наличие на неравномерен слот за карта или части, които се намират в него.

3. Как да се предпазим от измамниците?

Проверката на всеки банкомат, който използвате, отнема много време. Но това не означава, че не съществува начин, чрез който да защитите вашата карта от измамниците. За да сведете риска до минимум, следвайте тези прости правила:

Използвайте карта с чип. Скимерите копират информацията, съдържаща се в магнитната лента. Копирането на информацията от чипа е невъзможно, защото тя има по-сложна защита.

Абонирайте се за SMS известяване. По този начин може да разберете дали някой е теглил пари от вашата сметка. Колкото по-рано информирате банката за това, толкова по-вероятно е да получите парите си обратно.

Покрийте клавиатурата с ръка, когато въвеждате ПИН кода. По този начин може да попречите на скритата камера да го запише.

Използвайте добре познати банкомати и такива, разположени в защитени зони. Това са например тези, които се намират в самите банкови клонове, тъй като те са по-трудни за достигане от измамниците. Избягвайте улични банкомати и такива, разположени в слабо осветени райони, магазини и уединени кътчета на молове.

Определете лимит за теглене на пари и онлайн трансакции и използвайте друга карта, докато сте в чужбина.

Материалът Видители това на банкомата – никога не теглете пари от него е публикуван за пръв път на Единна България.

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!