img

Тъжна вест: Отиде си един от директорите на Младежкия театър

/
/
/
157 Views

Поклонението ще се състои на 17 декември

Българският театрал Стефан Янков е починал на 14 декември. Тъжната новина съобщиха от Младежки театър „Николай Бинев“.

 

„С дълбоко прискърбие съобщаваме, че на 80-годишна възраст ни напусна Стефан Янков – театровед, драматург, директор на Младежки театър в периода август 1990 – ноември 1991. Стефан Янков е от онези хора, които истински обичаха театъра и театърът бе делото на живота му. Близо 20 години е част от най-важните театрални събития, които се случват в провинцията, работейки като драматург в Пловдивския, в Хасковския театър, а след това беше и директор в Сливен.

 

 

 

В следващите 20, той влага силата и енергията си в софийските театри и в Националния център за театър към Министерство на културата. Интелигентен, самоироничен, увлекателен, Стефан Янков беше театрал с верен компас, както за онова, което се случваше по нашите сцени, така и за онова, което ни предстоеше. Поклон пред паметта му!“, пишат от театъра във Фейсбук.

 

От Министерството на културата бе разпространено писмо от министър Кръстю Кръстев: „Ако има човек, който да познава театралната география, история, личности из основи, това е Стефан Янков. Но той не само познаваше като пръстите на ръката си механиката, процесите и душата на театъра, а искрено го обичаше и му отдаде ума и сърцето си. Затова и самият Театър го обичаше със същата тази обич.

 

Защото делото на Стефан Янев се наричаше „Театър“, а самият той допринесе за това думата „театрал“ да носи в семантиката си стойности като талант, авторитет, чест. Неговият принос за осмислянето на процесите в българския театър и за самото протичане на тези процеси остава като отправна точка за онези, което поемаме щафетата.

 

Вярвам, че духът му остава завинаги в нашите духовни пространства, за да ни напътства винаги, когато застанем на някой сценичен кръстопът.“.

Поклонението ще се състои на 17.12.2023 (неделя) от 13:00 ч. в храма „Св. Седмочисленици“ в София.

Материалът Тъжна вест: Отиде си един от директорите на Младежкия театър е публикуван за пръв път на Единна България.

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!