img

Експерт огласи как рязко ще паднат цените на жилищата в България

/
/
/
147 Views

В повечето европейски страни има спад в цените на имотите, докато в България се наблюдава продължаващ ръст. Това обясни пред БНР Георги Ангелов, старши икономист в  „Отворено общество“.

„Обяснява се с факта, че у нас продължава бумът на ипотечното кредитиране„.

 

Добре ще е да избегнем този цикъл на издуване на балон, а след това чистене на лоши кредити и стагнация на пазара, посочи той.

„Предишният бум на ипотечните кредити – през 2007 г., доведе до изключителен ръст на цените. Но в момента, в който кредитирането спадна, цените се сринаха. Имахме 7-8 години, в които никой не взимаше кредит и не купуваше имот. Пазарът замря за дълъг период. По-добре е да се вземат мерки преди да се стигне до това“.

Работа на регулатара – БНБ, е да подтикне банките да се подготвят за сценарий с намаляване на цените на имотите, посочи икономистът.“Сега е е благоприятният момент, защото имат големи печалби.

Европейският съвет за системен риск препоръчва на България да се създадат изисквания на ниво кредитополучател –  съотношение между цената на имота и доходите на човека“.

Георги Ангелов коментира и облагането с данъци на имотите.

Повечето общини в момента могат да вдигнат местните данъци и такси, но се въздържат.

Вдигането на данъчната оценка не е задължително да доведе до по-високо облагане, защото общините ще коригират процентите, с които облагат.

В много градове има промяна на местата, където са скъпите имоти.

В момента стимулираме хората с имоти, които не се ползват. Трябва да се обърне ситуацията – да даваме по-голяма отстъпка за първи имот – основното жилище,  а за второ и трето да има по-висок данък, особено ако са празни. Празните апартаменти да си плащат нормалните ставки“.

Ангелов анализира също ситуацията около „Лукойл“ и дебатите за срока, в който да се прекрати дерогацията за руски петрол у нас.

„Не е изненадващо намерението за продажба. Знаем, че компанията продаде своята рафинерия в Италия. Това е нормално изтегляне на руските компании от Европа предвид войната и санкциите. В България те са изчакали, за да се възползват максимално от дерогацията.

Важно е да има предсказуемост и няколко седмици по-рано да се знае кога ще приключи дерогацията у нас“.

Материалът Експерт огласи как рязко ще паднат цените на жилищата в България е публикуван за пръв път на Единна България.

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!