img

Изненада или не? Лекарство продавано у нас, в Германия струва 6 пъти по-евтино!

/
/
/
127 Views

Има ли фрапираща разлика в цените на предлаганите лекарства у нас и в други държави в Европа?
Разказваме историята на 70 годишен художник от град Варна – Пеньо Пенев. Мъжът страда от рядък вид анемия, заради получени усложнения след кръвопреливане, му се налага да приема медикамент, който у нас е скъпоструващ.

Пенев има рядък вид нелечима анемия, която налага кръвопреливане 3 пъти месечно, а това от своя страна води до натрупване на желязо в черния дроб и за съжаление до цироза.

Неговият лекуващ лекар му предписва медикамент, който да спомогне от организма да се освободят натрупванията, а месец и половина по-късно има резултат.

При направена проверка се оказва, че у нас цената на медикамента е 6 пъти по-висока, отколкото в Германия.

 

 

Управител на аптека споделя, че у нас най-ниската цена на която може да се закупи медикаментът е 217, 73 лева. Тази цена е за 30 таблетки от 180 милиграма.

Сметките сочат, че за 90 таблетки, Пенев трябва да заплати малко над 650 лева. Художникът обаче закупува медикамента от Германия, за същото количество е дал близо 58 евро или в лева малко над 113.

От здравното министерство излязоха с обяснение, че от 2013 година насам цените на медикаментите у нас подлежат на регулация от Националния съвет по цени и реимбусиране.

От своа страна от съвета обясниха пред БНТ, че въпросния медикамент в опаковка от 30 таблетки е с най-ниската държавно регулирана цена. Същите допълват, че притежател на разрешението за употреба на лекарството може да предостави конкретна информация защо същото се продава по-евтино в Германия.

За да може да се снабди с лекарството, което му е жизнено необходимо, художникът продава своите творби в Интернет, а с парите си закупува медикаментите. Той сподели, че ще продължи да си набавя лекарството от Германия и че е взел решението лично за себе си, че трябва сам да се бори.

Материалът Изненада или не? Лекарство продавано у нас, в Германия струва 6 пъти по-евтино! е публикуван за пръв път на Единна България.

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!