img

Жестока измама за Коледа и НГ: Ако сте си запазили хотел, задължително прочетете това

/
/
/
76 Views

Платформа продава фалшиви резервации за Коледа и Нова година. За това предупредиха собственици на хотели, включени в него, пред Нова тв.

Сигнализираха ни колеги от Батак. „Направих си резервация в собствения хотел, прие ми я, въпреки че отдавна нямаме свободни места. След това ми се обадиха и си поговорихме по телефона, за да добавим допълнителни услуги и при тях нямаше никакъв проблем, всичко беше свободно и достъпно.

 

Получавах все по-големи проформи, а в хотела не пристигаше никакво запитване“, разказа Кристиян Киров, мениджър на един от хотелите край Бургас, който е попаднал във въпросния фалшив сайт.

Резервациите се плащали чрез проформа фактура, която се плаща през банка, имало опция и за картови плащания. Събираните суми достигали до 3-4 хиляди лева, като се използвало това, че резервацията се прави в последния момент.

В понеделник подали сигнал до министъра на вътрешните работи, а той реагирал мигновено, пренасочвайки ги към отдел „Киберсигурност“. В рамките на няколко часа те успяха да блокират сайта и сметката на измамниците, в която има сериозна сума събрана, разказа Киров. И благодари на МВР, че много бързо са реагирали и спрели измамата.

Фигурират фирми, регистрирани на малограмотни граждани. На един адрес има регистрирани 16 фирми, показало негово собствено проучване.

Става дума за огромен брой български граждани, които ще отидат на Нова година в един хотел, а той няма да знае и да има резервация за тях и те ще останат излъгани на празника, каза Киров. И призова всеки да си прави резервация в сайта на хотела.

За сходна измама с новогодишни резервации за къщи за гости пък сигнализираха собственици на такива места за настаняване. Става дума за мним сайт, в който са публикувани обяви, за което обаче собствениците не са информирани.

Някои от онези, които са попаднали в схемата, дори вече са заплатили за нощувките си, които няма как да бъдат реализирани.

„В рамките на 2-3 часа успяхме да преустановим работата на сайта, в който са се извършвали измамите. Блокирахме банковата сметка, на която са се превеждали суми, както и преустановихме телефонните номера, които са използвали“, заяви директорът на Дирекция „Киберпрестъпност“, ГДБОП комисар Владимир Димитров в „Денят започва“ по БНТ.

По думите му за подобни компютърни измами се предвиждат няколко години затвор.

„Важно е да предупредим хората да използват надеждни сайтове, такива, които са ползвали и преди, или техни познати са. Нека всеки бъде внимателен. Да не се пазарува от новопоявили се платформи, само от големите и утвърдени сайтове“, каза комисар Владимир Димитров.

Материалът Жестока измама за Коледа и НГ: Ако сте си запазили хотел, задължително прочетете това е публикуван за пръв път на Единна България.

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!