img

Чудесни новини за работещите! Дават големи бонуси към заплатите за празниците

/
/
/
129 Views

Средно около 300 лева коледен бонус ще раздават частни компании на своите служители преди празниците, показа проверка на „Телеграф“. По-големи поощрения или до 1000 лева ще получат работещите в около една трета от работещите в компаниите у нас.

Очакванията са тази година около 12 на сто от отговорилите мениджъри в анкетата на Българска стопанска камара да предоставят бонуси на своите служители. Миналата година този дял е бил двойно по-малко, или 6 на сто са заявили, че ще предоставят пари за празниците на своите служители.

Предстои обаче да бъде представено проучване за нагласите на бизнес операторите и от Българската търговско-промишлена палата, посочиха оттам. Проучването им през миналата година сочи, че 82 на сто от компаниите са стимулирани финансово своите служители за празниците. В него са участвали около 100 браншови организации и предприятия от различни сектори на икономиката, сред които са услугите, строителството, търговията и други.

Криза

 

 

Част от бизнеса обаче предходните две години не задели бюджет по това перо заради кризата и инфлацията. Много от фирмите се наложи да увеличат заплатите заради ръста на цените и това доведе до липса на средства за допълнително материално стимулиране.

Проучвания сочат още, че при определяне на бонусите за Коледа по равно се разпределят процентите между работодателите, които ще дават еднакви суми за всички служители (41%) и тези, които определят индивидуално допълнителното възнаграждение според представянето на всеки служител (40%). 14% от работниците очакват коледен бонус от над 1000 лв., като тук се наблюдава повишение спрямо 2021г, когато 12% от работодателите са смятали да дават бонуси с такъв размер.

Чиновници

В държавната администрация нещата зависят отново от бюджета, с който разполагат. Ако има такъв за бонуси, те се разпределят по заслуги и обичайно се предоставят през месеците на годината, а не в края като коледна надбавка, посочиха за Министерството на икономиката и индустрията за „Телеграф“.

Допълнително материално стимулиране в търговските дружества под шапката на Министерството на икономиката и индустрията се предвижда за работещите в Ел би булгарикум. През декември служителите ще получат допълнително 2 минимални брутни работни заплати, които са заложени по принцип в колективния трудов договор на дружеството. Също така във ВМЗ Сопот коледните бонуси са в размер на една брутна минимална работна заплата за дружеството, която възлиза в размер на 858 лв.

66,6 млн. лв. за премии във ВСС

Висшият съдебен съвет пък взе решение да предостави коледна премия на магистрати и служители. Предложението на бюджетната комисия за коледни бонуси, одобрено от Пленума на съвета, е всички в съдебната система да получат по 1,6 основни заплати плюс ранг. За да се изплатят допълнителните възнаграждения, ще са необходими над 66,6 млн. лева.

Голяма част от средствата са осигурени от неразпределен резерв по бюджета, а за останалите беше извършено прехвърляне на средства от едни пера в други, пише специализираният сайт Lex.bg. Върховните съдилища разполагат със средства по бюджетите си. В тази връзка ВСС даде съгласие административните ръководители да упражнят правомощията според правилата за определяне на допълнителни трудови възнаграждения.

НСО разпределя 800 бона като награди

Правителството одобри допълнителни разходи в размер на 800 000 лв. по бюджет на Националната служба за охрана за 2023 г. Средствата са за изплащане на допълнителни възнаграждения за „постигнати резултати/награди“. Според информацията парите за тези извънредни „награди“ се осигуряват „за сметка на преструктуриране на разходите в централния бюджет за настоящата година“. Това решение идва на фона на отказа да се дадат коледни надбавки в минимален размер на пенсионерите.

Материалът Чудесни новини за работещите! Дават големи бонуси към заплатите за празниците е публикуван за пръв път на Единна България.

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!