img

Веднъж в живота: Във вторник светлината ще бъде блокирана

/
/
/
173 Views

Преминаващ астероид на име 319 Leona ще блокира светлината, идваща от Бетелгейзе към Земята, за по-малко от 5 секунди. Явлението е подобно на Слънчево затъмнение, но в по-малки мащаби. По себе си е изключително рядко и се случва…“веднъж в живота“…, каза астрофизикът Мигел Монтаргес от Парижката обсерватория пред Business Insider.

Очаква се астероидът 319 Leona да създаде затъмнение от типа „огнен пръстен“, което може да се види от Земята. Това ще позволи на някои от по-слабите характеристики на звездата да се появят на обсерваториите на Земята.

 

На този етап няма обсерватория на Земята, която да улови тази информация без помощта на астероида, каза Монтаргес. Учените се надяват да разберат повече за това как горещ, зареден газ се движи около умиращата звезда, процес, който се нарича конвективни клетки на звездата.

Кога ще се случи?

Бетелгейзе ще изчезне напълно от небето на 12 декември, но само за 5 секунди.

Бетелгейзе е една от най-видимите звезди в нашето небе. През последните години се държи доста странно. Астрономи дори очакваха да се взриви в свърхнова, но уви това не се случи. През 2019 година, внезапно потъмня, което накара астрономите да се чудят дали е на път да експлодира. След това обаче звездата възвърна обичайния си вид.

Милиони хора, намиращи в тясна пътека, простираща се от Южна Флорида до Италия и Гърция, могат да погледнат нагоре и да видят как червеният гигант може да изчезне

Материалът Веднъж в живота: Във вторник светлината ще бъде блокирана е публикуван за пръв път на Единна България.

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!