img

Голям обрат с шофьорските книжки: Ето на колко години ще може да ги взимаме

/
/
/
226 Views

Шофьор в Европейския съюз ще се става още на 17 години, като през първата година от придобиването на книжка водачът ще трябва да бъде винаги придружен.

 

Това реши в понеделник Съветът на Европейския съюз във формат транспортни министри, като одобри предложението на Европейската комисия.

Тепърва предстои прецизиране за това на какви изисквания трябва да отговаря придружителят в тези случаи, които ще се отнасят само за любителската категория Б – леки автомобили.

Условия

Съветът одобри и налагането на по-строги условия за начинаещи шофьори през минимум първите 2 години от придобиването на правоспособност.

Държавите членки могат да увеличават този срок по своя преценка, както и могат да включват различни правила, като по-високи глоби през периода, отнемане на книжката при по-малко нарушения и други.

Регистри

Министрите одобриха и предложението на комисията да се създаде единна електронна шофьорска книжка за целия ЕС.

Целта е да има единен регистър на свидетелствата за правоуправление, до който достъп да имат всички национални власти.

Така при проверка на пътя в една държава местният полицай би имал достъп до точки и предишни нарушения на водач от която и да било друга държава членка.

Психо

Въвеждат се по-ясни описания на проверката на физическата и психическата годност за шофиране преди издаването и подновяването на книжка, както и задължение водачите да известяват властите, ако в даден момент здравословното им състояние се влоши в посока, която влошава и шофьорските им способности.

България е подкрепила предложенията на Европейската комисия, съобщиха от транспортното министерство. За да стане факт, пакетът от законодателни промени предстои да бъде гласуван и от Европейския парламент.

Материалът Голям обрат с шофьорските книжки: Ето на колко години ще може да ги взимаме е публикуван за пръв път на Единна България.

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!