img

Урок по история: Знаете ли кой български град пази името си векове наред в Османската империя

/
/
/
163 Views

Ще ви представим историята на един български град. Интересното при него е не толкова произхода на неговото име – защото там има спорове, а това ,че е успял да устои да запази името си векове наред, пише poznanieto.bg.

В официалните документи на Османската империя, той е наричан векове наред по друг начин и въпреки това успява да запази първоначалното си наименование.

Разберете повече за историята на град Кнежа.

Откъде идва името на град Кнежа

Има 2 основни хипотези откъде идва името на град Кнежа. Ето какви са те:

Хан Крум – Първата хипотеза е свързана още с времето на хан Крум. Тогава този български владетел е пленил жители от Одринско и ги заселва в Северна България в околностите на днешния град Кнежа. По този начин, те запазват името на рода Кназ, Кненз и по този начин показват какъв е бил първоначалният им произход

Родът Кнежевич – Името идва от Парчия Кнежевич – представител на босненската аристоркрация. Той заедно с братята си се опитва да свали първият крал на Босна, но опитът им е неуспешен. Парчия се спавясавa в България през 1367 година и получава земи от българския цар Иван Александър.

Там той построява своя замък Кнеже, който дава наименованието и на населеното място. За това свидетелстват Константин Иречек, на когото са показани документи от наследници на Парчия Кнежевич и от западноевропейски карти, на които това наименования се съдържа.

Как град Кнежа запазва своето име през вековете

Кой от двете хипотези е вярна за произхода на името на град Кнежа няма как да знаем със сигурност, но в случая име нещо много по-важно. И това е как Кнежа успява да запази името си през вековете.

Тъй като в рамките на Османската империя, селището се нарича Исмаил бунар. Причината е, че това е определено за тимар – имение на Исмаил, който е бил заслужил военначалник в рамките на империята.

Ако погледнем всички документи в течение на векове, там името на селището е записано като Исмаил бунар. Въпреки това, това име не се използва сред местото население. То нарича населеното си място Кненз, Кназ или вече в последните векове Кнежа. По този начиn, това име се запазва в течение на толкова години.

След разпада на Османската империя и Освобождението на България,. жителите на Кнежа успяват да извоюват правото да нарекат селището си с това запазено наименование през вековете и да не робуват на чуждото им наложено име.

Град Кнежа е христоматиен пример как въпреки официалната политика и наложеното чуждо име, местното население успява да запази своето си наименование и по този начин да го продължи напред през вековете.

Без значение от днешната конюнктура, важното е да пазим спомените за събитията и да не се позволява те да бъдат нагаждани спрямо външно наложени потребности.

Материалът Урок по история: Знаете ли кой български град пази името си векове наред в Османската империя е публикуван за пръв път на Единна България.

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!