img

Проф. Рачев смрази българите: От 40 г. не съм виждал такова нещо, което ще удари България

/
/
/
138 Views

Още два циклона се насочват към България в дните след като виелица остави страната със затворени пътища, жп линии и безброй скъсани електропроводи и счупени дървета.

Това заяви климатологът проф. Георги Рачев, според когото понеделник сутринта е последният белег на подранилата зима, а още от следобед температурите са се насочили нагоре и до сряда-четвъртък снегът у нас ще е останал само в планините, пише Телеграф бг.

 

Поред

„Циклонът от уикенда бе много впечатляващ за нас, експертите. Аз лично не съм виждал от 30-40 години циклон, който да мине със самото си „око“ толкова централно през страната ни, и то с толкова ниско налягане, 965 хектопаскала, и обилни валежи“, каза проф. Рачев.

Според него още във вторник към България ще се насочи нов средиземноморски циклон, който ще е по-топъл от миналия.

Именно заради това той ще донесе поледици, особено на по-усойните места. Циклонът ще носи нови валежи, които над 1000 м надморска височина ще са от сняг и ще продължат да надуват вече задържалата се снежна покривка.

В четвъртък и петък времето ще е спокойно и с температури над нулата. Нов циклон идва следващия уикенд, пак топъл и изцяло с валежи от дъжд. „Ноември ще го изпратим с топло време и с температури над средните за сезона“, прогнозира Рачев.

Топлата есен е главната причина за огромния брой счупени дървета в страната, обясни проф. Георги Рачев. „По принцип при първия сериозен снеговалеж през годината дърветата отдавна са се освободили от листната си маса.

В голяма част от страната сега обаче заради прекалено топлата есен много дървета останаха до края на ноември с неопадали листа, които на много места може да видите, че дори още зеленеят.

Тази листна маса, засипана с един обилен снеговалеж, води до това, че прекалено много сняг се задържа върху дървото и напряга клоните му. Така дори и съвсем жизнени клони, а дори и цели дървета се чупят“, обясни Рачев.

Материалът Проф. Рачев смрази българите: От 40 г. не съм виждал такова нещо, което ще удари България е публикуван за пръв път на Единна България.

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!