img

Огромна промяна: Наемите по банка, а не на ръка

/
/
/
103 Views

Малцина обърнаха внимание каква голяма промяна ще има при наемните отношения при свалянето на тавана за плащане в брой.

Наемателите и наемодателите, които имат едногодишен договор ще трябва да предават и получават сумите по банка, ако годишният наем е над 5 000 лева т.е. над 416 лева на месец.

 

Идеята да се ограничи плащането в брой от 10 000 до 5 000 лв е много дискусионна и трябва да бъде обмислена внимателно. Това каза д-р Джеймс Йоловски, финансист, в „Денят на Фокус“ по Радио „Фокус“.

 

 

 

„Дори в Парламента нямаше единодушие по въпроса, макар законът да мина на първо четене. Това не значи, че той няма да претърпи промени до второ четене. През 2017 г. започнаха първите стъпки в тази насока, като целта е изсветляване на икономиката“, каза Йоловски. Като ограничим плащанията в брой, това ще ни помогне да контролираме паричните потоци и да установим несъответствия – това е основен аргумент в полза на идеята. Тя има и превантивен характер, за да няма злоупотреби, смята той.

 

„Тези плащания с карта или по банков път са малко по-сигурни за хората, които разплащат – по-нисък е рискът от измами, има възможност за оспорване на транзакциите. Факт е, че свалянето на прага изключително много разширява стоките и услугите, които попадат в този диапазон до 5000 лв. Предишното понижение беше от 15 000 на 10 000 лв.

 

Инфлацията означава, че цените поскъпват и това увеличава вероятността една покупка да надвиши прага от 5 000 лв“, добави експертът.

Ако получавате наем и сте сключили едногодишен договор, а общата сума на наемните вноски надвишава 5 000 лв, ще бъдете длъжни да имате банкова сметка, алармира той, ако идеята бъде приета в този си вид на второ четене.“

 

Възниква въпросът необходимо ли е да поддържаме банкова сметка само заради такъв тип инцидентни плащания, ако тя не ни е нужна за друго“, попита Йоловски.

„ЕЦБ и ЕК обръщат внимание на разплащанията между физически лица.

Можете да си платите сметката в магазина през POS терминал, но не и да платите наема си така, защото наемодателят е физическо лице. Ако погледнем международния опит, факт е, че в повечето европейски държави няма ограничения за плащанията в брой. При нашия анализ нямаме достатъчно задълбочено изследвание какви ще бъдат ефектите от подобна мярка“, каза още Джеймс Йоловски.

Материалът Огромна промяна: Наемите по банка, а не на ръка е публикуван за пръв път на Единна България.

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!