img

Идва сняг, преспи и бяла зима: НИМХ издаде спешно предупреждение

/
/
/
144 Views

НИМХ излезе с пост във Фейсбук, който идва да ни каже, че идва бяла зима.

В събота ще вали сняг и ще натрупа снежна покривка.

Идват сняг и преспи. Такава е прогнозата на синоптиците от НИМХ. Ето и подробностите:

В четвъртък ще бъде предимно облачно, на отделни места ще има слаби превалявания от дъжд. Вятърът ще се ориентира от запад-югозапад, след обяд ще се усили и ще започне затопляне. Минималните температури ще са между 4° и 9°, а максималните – между 7° и 12°.

 

 

В петък вятърът ще се усили още, особено в Източна България, дневните температури там ще достигат на места 17-19°. След временно намаление, облачността отново ще се увеличи и след обяд от северозапад ще започнат валежи от дъжд. Към вечерта вятърът в западната част на Дунавската равнина ще се ориентира от северозапад и ще започне бързо застудяване.

През следващото денонощие валежите ще обхванат цялата страна, има повишена вероятност на места да са значителни. Застудяването ще продължи, в западната половина от страната от северозапад, в източната – от североизток. С понижението на температурите, в по-голямата част от Западна и Северна България дъждът ще премине в сняг. Ще се образува снежна покривка, ще има навявания и преспи.

През нощта срещу неделя и в повечето райони в Южна България дъждът ще се примесва и ще преминава в сняг. В неделя от запад на изток валежите ще спрат, а облачността ще се разкъсва и намалява. Ще бъде ветровито и студено, температурите ще са без съществен дневен ход, близки до нулата.

В понеделник ще има променлива облачност, над много райони намаляваща до слънчево. Ще остане ветровито и студено. През нощта срещу вторник вятърът за кратко ще се смени с югозападен и температурите слабо ще се повишат.

Облачността ще се увеличава и през деня ще бъде предимно облачно, а след обяд от югозапад ще започнат нови валежи. Вятърът отново ще се обърне от северозапад и ще нахлува студен въздух. Дъждът бързо ще преминава в сняг.

Материалът Идва сняг, преспи и бяла зима: НИМХ издаде спешно предупреждение е публикуван за пръв път на Единна България.

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!