img

Направете това и пералнята ще „живее“ вечно!

/
/
/
125 Views

Всички знаем колко скъпи са домакинските уреди. И не говорим само за дребните такива, а за големите като хладилник, печка, пералня и т.н.

Всеки един от тях е неизменна част от ежедневието ни и треперим да не се случи. Първо това са много разправии с майстори, а отделно и много пари. А ако се наложи да се купува нов (хладилник, перална или нещо друго) – ужас! Джобът ни ще се скъса!

Именно заради това правилната грижа за тези уреди е много важна. Сега от jenata.blitz.bg ще поговорим за пералнята и за това как да сме сигурни, че тя ще „живее“ по-дълго!

Е, безспорно най-големият проблем, свързан с пералнята, който може да я съсипе, е котленият камък.

Поради натрупването на котлен камък качеството на прането може да се влоши – дрехите да не бъдат добре изпрани и да миришат неприятно, загряването на водата ще отнеме повече време, а самата пералня ще се износи по-бързо. Но има ли спасени? Е, отговорът на специалистите е – да!

Ако водата ви не е твърде твърда, тогава проблемът с котления камък може да бъде решен чрез добавяне на специални продукти. В повечето случаи добър прах (към който са добавени химически активни елементи) ще бъде достатъчен. Ако такива прахове не са подходящи, опитайте с отделен продукт под формата на капсули или прах като Calgon или Topperr.

Котленият камък се почиства и с органични киселини. Например оцет, лимон или мравчена киселина. Повече или по-малко безопасен вариант е лимонът. Той обаче работи само при температура около 90 градуса по Целзий и ако дозировката е неправилна (трябва да използвате не повече от 100 g), можете да повредите елементите на машината.

Минералните киселини не могат да се използват в чиста форма. В противен случай най-вероятно ще повредите вътрешните части на пералнята.

Единствената неорганична киселина, която можете да опитате, е сулфаминова киселина. Предназначен е специално за почистване на тръбни електрически нагреватели от котлен камък.

Друг начин да предпазите пералнята си от котлен камък е да омекотите водата. Това може да стане по два начина.

В първия случай се използва полифосфатен филтър. Пълнителят ще издържи 1-2 години, а след това просто трябва да го смените. Поради добавените фосфати, от резервоара може да излезе миризма на „гнило“. Но за да се отървете от това, можете да пускате пералнята празна всяка седмица в режим „Памук 90“ с добавяне на прах за пране.

По-скъпо решение е йонообменен филтър. Благодарение на него можете да осигурите омекотена вода на други домакински уреди. Например съдомиялна машина. jenata.blitz.bg

Материалът Направете това и пералнята ще „живее“ вечно! е публикуван за пръв път на Единна България.

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!