img

Ето след колко часа с пълна сила идва зимата

/
/
/
174 Views

Към края на тази седмица се очертава класическа зимна обстановка, за която прогнозират глобалните модели.

Според последните анализи на Американския глобален модел GFS и Европейския център за средносрочни прогнози (ECMWF), под влияние на преминаващ през България средиземноморски циклон, в периода между 25- 27 ноември ще се създаде значителна валежна обстановка от дъжд и сняг.

Около обяд в петък от запад на изток облачността ще се увеличава и в Западна и Северозападна България ще започнат нови валежи от дъжд. Максималните температури в петък все още ще са високи и ще достигат до 10-13°С, в СЗ България и доста по-високи в Източна – до 15-17°С.

Синоптичната обстановка през деня в събота и през нощта срещу неделя в цялата страна ще се влошава. Валежите ще са придружени от силни пориви на вятъра, а с понижението на температурите ще са и от сняг. Не са изключени и виелици. Не се очакват ураганни пориви на вятъра, поне към този момент.

 

 

През деня в събота, под влияние на преминаващ средиземноморски циклон. Синоптичната обстановка у нас ще се усложни. Започналите валежи над Западния и Централен Предбалкан и по високите полета от Западна България ще преминат в сняг. Сняг ще завали и в планинските райони, като там се очакват и навявания. Възможни са и затваряния на планинските проходи!

В ниското също ще се образува снежна покривка, която в Северозападна България на места ще надмине 10 см. В Северозападния Предбалкан – до 25-30 см. Очакваната снежна покривка в столицата ще е между 5-10 см.

Не е изключено, при преминаването на студения атмосферен фронт валежите да са съпроводени и от гръмотевици в Южна и Източна България. През нощта срещу неделя над крайните североизточни райони ще има условия и за виелици.

Апелираме шофьорите да карат внимателно и със съобразена скорост, като спазват необходимата дистанция и да не предприемат рискови изпреварвания.

В неделя над Източна България до обяд все още ще превалява сняг и ще се задържи ветровито. Привечер облачността над Западна България ще намалява до ясно време и вятърът ще отслабне.

През следващите дни тази прогноза ще претърпи много промени и реално не е официална. Идеята на този тип прогнози е да се даде общ поглед за това какво можем да очакваме през седмицата.

Както неведнъж сме подчертавали, подобни прогнози са несигурни в по-дългосрочен 7-дневен план и е възможно да претърпят изменения, съобщават от Meteo Balkans.

Материалът Ето след колко часа с пълна сила идва зимата е публикуван за пръв път на Единна България.

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!