img

Тези пенсионери се радват на избора си, вече взимат повече пари, защото…

/
/
/
166 Views

Активите на частните пенсионни фондове надхвърлят 21,3 милиарда лева и за едногодишен период нарастват с над 17%.

Това сочат данните на Комисията за финансов надзор за резултатите от дейността по допълнителното пенсионно осигуряване за първите девет месеца на годината, съобщи БНР.

Общо осигурените в четирите вида пенсионни фондове са близо 5 милиона души.

 

 

Над 80 процента от осигурените са концентрирани в най-масовите, универсални, пенсионни фондове, в които задължително се осигуряват родените след 31 декември 1959 година. Делът на осигурените в доброволните и професионалните фондове е съответно 13 и малко под 7 на сто.

Най-бързо нарастват нетните активи на универсалните фондове, които отчитат ръст от над 18 на сто спрямо 30 септември миналата година.

През първите девет месеца на тази година над 16 000 души са избрали да получават средствата си от универсалните фондове разсрочено.

Средният размер на изплатените пенсии през деветмесечието е малко над 227 лв., а средният размер на разсроченото плащане – 407 лева. В сравнение с деветмесечието на 2022 година те се увеличават съответно с 16 и 65 лева.

Материалът Тези пенсионери се радват на избора си, вече взимат повече пари, защото… е публикуван за пръв път на Единна България.

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!