img

Помнете завета на Баба Ванга: Алчността ще ви погуби! Спрете геноцида над пенсионерите с високите цени на стоките

/
/
/
117 Views

В Гърция нарушителите на разпоредбата за тавана на маржовете за печалба при основните потребителски стоки, две мултинационални компании, са глобени с максималните глоби от по 1 милион евро.

В момента на одит са подложени седем мултинационални компании, „за да се предотврати печалбарството и да се стимулира здравословна конкуренция в полза на гръцкото семейство“. По думите на министъра на развитието на Гърция Костас Скрекас „справянето с инфлацията и особено с инфлацията на алчността е преди всичко въпрос на социална отговорност, но и на осигуряване на сплотеност на обществото“.

В нашата мила родина управляващите не само не се борят срещу „инфлацията на алчността“, а с управленско бездействие я стимулират и мотивират.

В богатите и големи европейски страни, ръководени от своите дългосрочни интереси да имат образована, здрава и възпроизвеждаща се работна сила, основните потребителски стоки в много случаи са по-евтини от тези у нас, забележете мили пенсионери, при над 5 пъти по-високи минимални заплати и пенсии!

В България алчността на „елита“ в държавната администрация, в Народното събрание, при едрия бизнес е цинично и безбожно арогантна в жаждата за печалба. И с бездействието на правителство тази алчност ескалира.

Господа, вслушайте се в предсказанията на Баба Ванга, която „виждаше“, че алчността ще погуби човечеството.

Но не само в Гърция управляващите налагат таван на печалбите. Да вземем за пример нашите съседи румънците, които имат по-високи заплати и пенсии от нас. Тяхното правителство прие постановление, което определя временни мерки за борба с прекомерно увеличение на цените на 14 групи основни хранителни стоки.

В национален ежедневник по информация от Дойче веле бе публикувана статия, в която се казва, че „в Беларус вече е забранено поскъпването на храните“. С постановление на правителството са въведени максимални надценки за производители и доставчици. За повишение на цените на кашкавала са задържани 20 души, нарушители на постановлението. За нарушителите на постановлението били завеждани наказателни дела.

Тези факти не са ли убедителни, че може и трябва и у нас, в най-бедната страна в ЕС, да се въведат пределни норми на печалба, в полза на българското семейство.
Временните правителства на президента Радев и най-вече правителството на сглобката на практика са безучастни как търговците на дребно притискат производителите на хранителни продукти за цени под себестойността и продават с непозната в нашата и световната история печалба от 40-60 до над 100%.

Очеваден пример за това е намаляването на изкупната цена на млякото до 0,87 лв. за литър, а в магазините се продава средно по 3,25 лв. за литър, с надценка 4 пъти. Логично е да се приеме, че и другите млечни продукти, като кисело мляко, сирене и кашкавал, се продават с подобна надценка.

Безбожната, нечовешка алчност на капитала у нас, нормативно подкрепяна и регулирана от правителствата на президента Радев и сглобката, довеждат до геноцид над пенсионери и бедни работещи, над 3 милиона българи. Но за всичко това неизбежно ще дойде „видовден“!

Акад. д-р Ганчо Попов, Ректор на НБУ-трета възраст

Материалът Помнете завета на Баба Ванга: Алчността ще ви погуби! Спрете геноцида над пенсионерите с високите цени на стоките е публикуван за пръв път на Единна България.

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!