img

Камък ще се пука до дни – ето какви температури ни чакат

/
/
/
160 Views

Синоптикът на „Нова телевизия“ Николай Василковски даде двуседмичната си прогноза за времето.

„Приключи тази буря Фредерик. Вече е доста далеч от нас.

Очаква ни сравнително спокойно време до следващия дъждовен период, който се очаква да е в средата на тази седмица. Той ще е с дъжд, няма да има снежни обстановки, поне такива не се очертават.

Няма да има силни ветрове като видяните 120 километра в час.

 

 

Между другото в Североизточна България от там дойде проблема. Не толкова снежната покривка, която максимално беше до към 20 сантиметра към Дуловско, а по-скоро вятъра, който събира навявания от порядъка на метър и повече. Това усложнява и чистенето и всичко останало“, каза той.

„Колкото до това кога очакваме снежна обстановка отново, има малка вероятност това да се случи в края на тази седмица, но на малко места, предимно в Западна България, около планинските масиви. С по-голяма вероятност се очертава едно захлаждане около Никулден.

Тогава ще има развитие на средиземноморски циклон, който ще донесе доста влага и ще падне сняг около 2-3 декември. Температурите ще паднат осезаемо до зимни стойности около 6 декември. Температурите в София ще бъдат около минус 7-минус 8 градуса.

В четвъртък сутринта ще е около нулата в райони, където традиционно е по-хладно. Драматичните студове се очертават чак към Никулден. Динамично време до края на този месец, по-хладничко в началото на следващия“, обобщи той.

Ето какво казва професор Рачев:

Нов средиземноморски циклон ще донесе дъждове днес и утре главно в Западна и Южна България. В четвъртък ще има ново захлаждане, а в петък – затопляне. После в неделя ще застуди отново. Това са последните дни на есента. На 1 декември е климатичната зима, каза проф. Георги Рачев пред bTV.

Във вторник и сряда ще има валежи в страната. В четвъртък ще има леко захлаждане, а в петък затопляне, защото температурите продължават да седят над нормата за последните десет дни на есента. В събота започва ново движение на въздушните маси и в неделя ни чака захлаждане. Това каза климатологът проф. Георги Рачев в предаването „Тази сутрин“.

В София в сряда ще вали дъжд и ще се понижат температурите. В четвъртък ще е по-хладно. В петък ще има затопляне. В събота срещу неделя ще започнат валежи и ще паднат температурите.

В Пловдив се очаква лошо уикенда да има валежи на дъжд и сняг.

Във Варна ще бъде хладно времето през седмицата.

Ако центърът на циклона мине по пътя на предишните, отново ще има много силен вятър, каза той. 4-13 градуса очакват варненци днес, а утре – от 9 до 15 градуса.

В Плевен през уикенда също ги очаква сняг.

Във Видин ще има понижение на температурен през седмицата, но в петък ще има затопляне, но през уикенда отново ще паднат температурите.

„През уикенда в планината ще бъде ужасно. Силен вятър и голям студ. В сряда над 1500 метра ще вали сняг. Това е предпоставка за един по-хубав и по-ранен ски сезон“, посочи проф. Рачев.

„Балканите и Испания са най-топлите места в Европа“, каза той.

Материалът Камък ще се пука до дни – ето какви температури ни чакат е публикуван за пръв път на Единна България.

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!