img

Какво се прави с остатъците от църковните свещи у дома? Запомнете тези правила:

/
/
/
131 Views

Символиката на запалените свещи и кандила в православието дълбоко прониква във всеки аспект на религиозната практика. Въпреки това, след като произнесем молитвата пред запалената свещ и я оставим да догори, обикновено от нея остава парченце восък с фитил.

Много хора са си задавали въпроса как е редно да постъпим с остатъците от църковните свещи.

За тези, които се стремят да следват православните традиции, църковните инструкции стават неразделна част от решаването на тази задача. Какво да правим с остатъците от църковни свещи у дома след молитва и почистване на помещенията

Един от важните аспекти е уважението към всичко, свързано с богослужебни предмети. Традицията повелява, че не можете просто да изхвърляте остатъка от осветените неща. Въпреки това си струва да се има предвид, че въпросите на ритуалната страна на вярата се обсъждат най-добре с изповедник или опитни енориаши.

Според препоръките на духовниците остатъкът от изгорялата свещ се събира и се изгаря в огъня за пречистване. Пепелта, останала след изгарянето, е най-добре да се зарови в земята. Мястото, избрано за заравянето, не трябва да бъде „осквернявано“ от хора или животни.

остатъци от свещи
Има няколко подхода за действие, когато става дума за остатъка от църковни свещи.

Те могат да бъдат изгорени заедно с други отпадъци, съхранявани у дома или върнати в църковния склад. В храма те или се подлагат на специална пещ, или се използват за направата на нови свещи. Много енории имат специални контейнери за събиране на остатъка от свещи.

Важно е да се отбележи, че църковните свещи се препоръчва да бъдат оставени да изгорят докрай. Няма твърдо правило срещу запалването на свещ повече от веднъж. След пълно изгаряне можете спокойно да поставите нова свещ на същото място.

църковни свещи

Какво да правим с остатъците от църковните свещи след панихиди и погребения

Когато става дума за свещи, запалени по време на погребения и панихиди, процесът на тяхното изхвърляне също придобива особено значение. В християнските ритуали, където свещите стават символ на божествена светлина, след употреба те носят определено значение.

Остатъкът от свещта трябва да се отнесе в храма и да се остави в специална кутия (ако има такава), а ако на гроба са запалени свещи, те трябва да бъдат оставени да изгорят до земята, като се запази уважението към починалия. Забранява се носенето на църковни свещи от гробищата вкъщи, както и всякакви вещи, принадлежащи на гробището.

Материалът Какво се прави с остатъците от църковните свещи у дома? Запомнете тези правила: е публикуван за пръв път на Единна България.

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!