img

В това българско село отвориха тетрадката с вересиите, а вътре пишеше нещо изненадващо

/
/
/
212 Views

 

 

Анонимна жена от София от години плаща вересиите на хората от монтанското село Дълги дел в местната бакалия. А те подозират бизнес дама или банкерка.

 

 

 

 

 

От 5 години праща пари и продукти в Дълги дел.

За първи път благодетелката се появила през 2014 г. Тогава Огоста наводнила Дълги дел, а местна жена разказала на своя близка за бедата и че местните пенсионери не могат да си плащат вересиите за храна в бакалията на селото.

То има 165 жители.

Бизнес дамата от София, която желае да остане анонимна, дала 1000 лева.

 

 

 

Събрали се кметът, магазинерката и председателят на кооперацията и погасили вересиите.

Постепенно помощите станали в натура. По Великден щедрата дама праща козунаци, през август за местен празник пък – кебапчета.

 

 

Самотна баба твърди, че някой отворил портата на двора на къщата ѝ и оставил на прага бутилка олио, друг път намирала мляко и шоколадово руло.

“Говорят за добри духове и самодиви, а не си дават сметка, че в селото живеят добри хора, готови да помогнат”, разказва Иван, един от живеещите в селото пенсионери

. В последно време заради чудните природни красоти селището се е превърнало във вилно, истински земен рай с дебелите сенки и прохлада през лятото и със забележителната местност Младенин вир.

 

 

Заради това част от старците подозират, че помощите идват от по-богати виладжии.

За други пък парите се пращали от Холандия заради заселили се в Дълги дел две семейства холандски художници.

Художниците от Монтана Тодор Деков и Иван Доганов пък подарили на селото, в което някога се правело злато, римска чешма.

Материалът В това българско село отвориха тетрадката с вересиите, а вътре пишеше нещо изненадващо е публикуван за пръв път на Единна България.

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!