img

МО с извънредни мерки заради кризата в армията, планира задължително военно обучение

/
/
/
138 Views

От стимулиращи до задължителни мерки се обсъждат за военно обучение на гражданите. Това стана ясно по време на обсъждането на Стратегическия преглед на отбраната.

Писането на документа започна в края на септември по поръчка на правителството заради променената среда за сигурност, информира БНР.

 

Част от възможностите са военното обучение да стане задължително за желаещите, които искат да заемат постове в МВР или в държавната администрация. Така било във Франция, припомнят участници в обсъжданията. Стимулиращите мерки са да бъде повишено заплащането.

Около 51 са били посочените проблеми, които ще бъдат анализирани и оценявани по тежест, а крайната цел е военните да попълнят недостига на хора в Резерва, който се стопява заради естествените демографски процеси. Резервът трябва да е около 3000 души, но докладът за отбраната за 2022 година отчита, че заетите длъжности са едва 13%.

Основните причини са финансовата непривлекателност на службата и работодателите, които не искат служителите им да отсъстват дълго.

От две години решението на част от проблемите се нарича срочна служба в Доброволния резерв за шест месеца.

Бивши военни и цивилни могат да вземат не по-малко от 1200 лева, защитени са от уволнение от другата си работа и лесно може да останат и като кадрови военнослужещи. Подготвени кадри действително попълват липсите, призна наскоро заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, но не за Резерва, а за кадровата армия.

Затова мерките не са достатъчно, обяснява Запрянов:

„Това вървеше добре. Имаме по 300 души в курса. Много голяма част от тях след завършването на обучението ставаха кадрови военнослужещи. Намаля интересът и към кадрова военна служба във въоръжените сили, намаля и интересът към този курс и вече не са по 300, а по 100 човека, но ние обявяваме тази подготовка.

И 50 кандидати да има, този курс се провежда, но числото на подготвените хора не позволява да попълним Резерва в кратки срокове“.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев също каза, че: „С мобилизационния състав нещата вървят много зле. Ние вече имаме вътрешни дискусии доста тежки. Те ще станат и обществени“.

И като добър пример посочи евродепутата Андрей Новаков, който вече се обучава в Доброволния резерв. Неслужилите депутати също можели да минат курсове, предложиха в Комисията по отбрана.

През април Конституционният съд отхвърли питането на служебния кабинет „Донев“ дали в мирно време гражданите могат да получават военна подготовка.

Законодателят следва да направи преценка в съответствие със заплахите, написаха тогава магистратите, което от Министерството на отбраната разчитат като „зелена светлина“ за политиките, залагани и в стратегическия преглед, който трябва да е готов в края на февруари, и в промените в закона за Резерва.

Такива промени се задават, сигурни са ангажираните в процеса на стратегическия преглед, но те отчитат, че не финансовият въпрос е проблемът, а липсата на политически консенсус за приемане на мерките.

Материалът МО с извънредни мерки заради кризата в армията, планира задължително военно обучение е публикуван за пръв път на Единна България.

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!