img

Извънредно: Отвлякоха кораб с българи в Червено море

/
/
/
104 Views

Товарен кораб, частично собственост на израелски бизнесмен, е бил отвлечен от йеменските хуси в Червено море в неделя, съобщи израелският премиер Бенямин Нетаняху.

Товарният кораб е отдаден под наем от британска компания на японска компания. „Galaxy Leader“ е името на съда, плаващ под бахамски флаг.

 

Сред екипажа на борда на кораб има различни националности – украинци, българи, филипинци и мексиканци, но не и израелци. Корабът е напуснал пристанище в Турция и се е насочил към Индия. Различни източници посочват, че на борда има между 22 и 25 души.

Според NBC News, около 1 ч. следобед местно време над кораба, който превозва автомобили, е прелетял хеликоптер и няколко въоръжени мъже са се спуснали на палубата.

Кабинетът на министър-председателя Бенямин Нетаняху осъди отвличането, като подчерта, че корабът не е израелски, нито е собственост на израелци.

„Това е поредният акт на ирански тероризъм, който подчертава иранската агресия срещу гражданите на свободния свят и създава международни последици по отношение на сигурността на глобалните морски пътища“, каза Нетаняху.

По-рано през деня говорител на присъединените към Иран въоръжени сили на хусите Яхя Сареа каза, че групировката ще атакува всички кораби, притежавани или управлявани от израелски компании или носещи израелски флаг, пише Jerusalem Post.

Говорителят призова всички страни да изтеглят своите граждани, които работят на подобни плавателни съдове.

Това означава, че те ще атакуват кораби, не само плаващи под израелските, но и превозващи товари, собственост на израелци или дори частично собственост на израелци, пише още изданието.

Материалът Извънредно: Отвлякоха кораб с българи в Червено море е публикуван за пръв път на Единна България.

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!