img

Става страшно до часове: Вихрят се виелици, до 10 см сняг покрива София

/
/
/
154 Views

 

 

Задава се първата по-сериозна зимна обстановка за периода 17-20 ноември. Според последните анализи на Американския глобален модел GFS, Европейския център за средносрочни прогнози (ECMWF) и SPM модела, под влияние на преминаващи през България средиземноморски циклони, в периода между 17 и 20 ноември ще се създаде значителна валежна обстановка от дъжд и сняг.

 

Около обяд днес от северозапад на югоизток облачността ще се увеличава и в Западна и Северозападна България ще започнат нови валежи от дъжд. По-значителни ще са те над Западна България и Рило-Родопската област, където в петък ще паднат значителни валежи, като сумарното количество дъжд на много места ще надмине 40 литра на кв. м. Валежите ще обхванат Източна България и бързо ще се изнесат от нашата страна, казват синоптиците от Meteo Balkans.

 

Около обяд в събота, под влияние на нов циклон от запад, на изток облачността ще се увеличава и в Западна и Северозападна България ще започнат нови валежи от дъжд, които до вечерта в Западния и Централен Предбалкан и по високите полета от Западна България ще премине в сняг.

 

Синоптичната обстановка през нощта срещу неделя и в неделя в Югоизточна и Източна България ще се влошава. Валежите там ще са придружени от силни пориви на вятъра, а с понижението на температурите ще са и от сняг. Не са изключени и виелици.

 

В ниското също ще се образува снежна покривка, която в Северозападна България на места ще надмине 2-5 см. Очакваната снежна покривка в столицата ще е между 5-10 см. В планините ще натрупа и ще е между 15-20 см.

 

Синоптиците апелират шофьорите да карат внимателно и със съобразена скорост, като спазват необходимата дистанция и да не предприемат рискови изпреварвания.

Материалът Става страшно до часове: Вихрят се виелици, до 10 см сняг покрива София е публикуван за пръв път на Единна България.

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!