img

Как да спрете кола, ако спирачките внезапно откажат: бърз и безопасен начин!

/
/
/
204 Views

Повредата на спирачната система е изключително опасна неизправност, която може да възникне дори при сравнително нова кола. В тази ситуация водачът трябва да предприеме редица действия, за да спре превозното средство безопасно и бързо. За да направите това, трябва да използвате препоръките, разработени от експерти в областта на аварийното шофиране.

Съвременните автомобили са оборудвани със системи за следене на състоянието на спирачките и нивото на течността в системата. Рядко се случва внезапна пълна повреда на възел, защото дори една от магистралите да се счупи, останалите три продължават да работят. След като нивото на спирачната течност падне под критична стойност, на арматурното табло се активира лампата за включена ръчна спирачка. В същото време бордовият компютър трябва да издава ясно звукови сигнали.
Ако спирачната система напълно се повреди, педалът „пада на пода“ и не ви позволява да намалите скоростта. Подобно явление може да възникне и при прегряване на компонентите, когато ефективността на силата на натискане е значително намалена.

Така или иначе, способността да спирате автомобил без да използвате основната спирачна система е полезно умение, което водачите трябва да овладеят. Точният алгоритъм на действие зависи от техническите характеристики на автомобила и конкретната ситуация, но основните му стъпки са известни предварително.

Ако основната спирачна система откаже, има два начина за безопасно намаляване на скоростта на автомобила – спиране с двигателя и използване на ръчната спирачка.

Първият метод включва постепенно намаляване на предавките, благодарение на което съпротивлението на силовия агрегат позволява въртенето на осите да се забави.

Спирането на двигателя трябва да се извърши бързо и правилно. Трябва да превключвате на по-ниска предавка приблизително веднъж на всеки 3-5 секунди, в зависимост от обстоятелствата. Действията, които са твърде бързи, могат да накарат колата да се „наклони“ напред, последвано от загуба на контрол. Важно е да усетите колата, да се съсредоточите върху индикаторите на тахометъра и скоростомера.

Ръчната спирачка също може да замени функцията на основната система, но трябва да се използва правилно.

Въпреки това, дори в такива ситуации, не можете просто така да хванете и дръпнете лоста, за да спрете.

При извършване на аварийно спиране с ръчната спирачка, трябва да се уверите, че автомобилът не се движи по-бързо от 40 км / ч, както и колелата на машината трябва да са насочени в права посока. Ако тези две важни неща не се спазват, тогава автомобилът ще поднесе, освен това, ако колелата не са направо или скоростта е твърде висока, тогава колата може дори да се обърне.

Ръчната спирачка се задейства след натискане на бутона и прилагане на подходящата сила чрез движение на ръката нагоре.

В случай на аварийно спиране е необходимо да се упражнява сила върху накладките възможно най-плавно и премерено, никога не трябва да се правят резки движения.
Лостът се повдига бавно, докато се достигне интензивна скорост на забавяне.

Най-добре е да комбинирате двата метода, ако водачът разполага с достатъчно време и място за това. Първо задействайте спирачката с двигателя и след като намалите скоростта до приблизително 30 км/ч, можете да използвате ръчната спирачка. Ако трябва спешно да спрете, ръчната спирачка ще ви позволи да се справите с тази задача по-бързо, но водачът ще трябва да хване волана здраво с една ръка, като регулира в посоката на плъзгането.

Материалът Как да спрете кола, ако спирачките внезапно откажат: бърз и безопасен начин! е публикуван за пръв път на Единна България.

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!