img

Баба ми показа как да си пера кърпите с оцет и сода – меки като памук и чисти като нови

/
/
/
59 Views

 

 

Знаете ли, че не е нужно да използвате препарат за пране всеки път, когато перете кърпите си за баня ? Това дори е забранено, ако не искате да ги направите твърди и бодливи. Но как тогава можем да върнем чистотата на този деликатен текстил? На този въпрос отговаря експертът по почистване и популярна британска блогърка Ан Ръсел. В едно от предаванията си на живо тя разказва  как се перат кърпи с оцет и сода .

Този метод на пране хигиеничен ли е? Със сигурност! Освен това перилният препарат има тенденция да се натрупва в тъканта, поради което чувствителните хора често изпитват алергична реакция. Ан Ръсел казва, че използва праха само за премахване на твърди петна и то в много малко количество. Кърпите могат да се перат добре в обикновена вода.

Защо и как да перете кърпи с оцет. Професионални съвети

 

В едно от последните си предавания на живо Ан Ръсел засегна темата за прането на хавлиени кърпи без прах за пране. По-специално, тя отговори на запитване от абонат, който се интересуваше от целесъобразността на използването на омекотител, оцет и сода за хляб.

 

„На първо място “, отговори блогърката, „ ако перете тъкан, която абсорбира добре вода (било то кърпа или покривка), не използвайте омекотител. Той няма да позволи това да стане ефективно. “

 

Ан каза също, че избягва използването на препарат за пране не само заради възможна алергична реакция. Според нея след пране с праха кърпите са „странни“ на допир, леко драскащи и малко твърди. Това не трябва да се случва.

Затова експертът използва прах за пране само в спешни случаи. А през останалото време пере кърпите за баня със сода за хляб, разтворена в обикновена топла вода. Що се отнася до оцета, Ан отбеляза, че може да се използва вместо омекотител:

„Това работи, защото ако във водата има минерали и малко твърдост, оцетът помага за тяхното разсейване.“

 

Ан също сподели оригинален начин за сушене на кърпи. Те трябва да се изтръскват и обръщат от време на време. Тогава, казва тя, тъканта ще остане мека и влакната ще се отворят.

Отбелязваме, че много коментатори подкрепиха Ан Ръсел под нейното видео. Домакините споделиха дългогодишен опит с използването на сода и оцет за пране на тъкани (не само на кърпи). Какво мислите за този метод на пране? Споделете вашето мнение в коментарите!

Материалът Баба ми показа как да си пера кърпите с оцет и сода – меки като памук и чисти като нови е публикуван за пръв път на Единна България.

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!